Opinion

Kush e shkaktoi WW2 ? Përplasja Rusi-BE-Poloni

Nga Pirro Prifti

Një luftë e paparë mediatike ka filluar midis Rusisë nëpërmjetvetë Presidentit Rusisë Putin dhe ekipit tij, me Poloninë dheBE për shkak Rezolutës paraqiti Parlamenti European me rastin e përkujtimit 80 vjetorit fillimit Luftës DytëBotërore. këtë MocionRezolutë iniciuar 17 shtator2019 dhe miratuar fund vitit 2019, BRSS e dikurshmebarazohej dhe evidentohej njëlloj si Gjermania Nazistte e asajkohë si shkaktarë fillimit luftës dytë Botërore. këtëRezolutë prej 20 pikash dhe 12 gërmash, thuhet midis tjerash:

-A. `Ndërsa 80 vjet parë 23 gusht 1939. BRSS dheGjermania Naziste nënëshkruan një Pakt mos-sulmimi njohursi Pakti Molotov-Ribentrop, dhe protokollet e tij secrete, duke ndarë Europën dhe territoret e shteteve pavarura midis dyshteteve me rregjime  totalitare dhe duke i grupuar ato sferate interesave tyre, gjë shtroj rrugën për shpërthimin e luftës dytë Botërore`.

– C. `Pasojë direkte e Paktit Molotov Ribentrop i ndjekur ngaTraktati i Miqësisë i datës 28 shtator1939, Republika e Polonisëu invadua e para nga Hitleri dhe dy javë vonë nga Stalini, cilët ja hoqën Pavarësinë Polonisë dhe i shkaktuan një Tragjedi madhe popullit polka- BRSS filloi një luftë aggressive kundërFinlandës 30 Nëntor 1940 dhe qershor 1940 okupoi dheaneksoi pjesë territoreve Rumanisë, pjesë nuk u kthyenkurrë dhe

aneksoi Republikat e pavarura balltike Lituanisë, Letonisë dheEstonisë`.

-15. `Theklson se krimet e kryera nga rregjimi totalitar komunisti BRSS nuk mund te çfajësohet ose justifikohet për shkak kontributit shkatërrimin e rregjimit nazist; thekson se njëjtën kohë është e papranueshme Federata Ruse adaptojënjë legjislacion penalizon çdokënd i cili përpiqet  analizojëngjarjet e Luftës Dytë Botërore (ËË2) nga një këndvështrim iri`.

-9. `Ju kujton gjitha Shteteve Anëtare Bashkimit European (BE) për përkujtuar  23 Gushtin, si Ditën Përkujtimore përViktimat e Stalinizmit dhe Nazizmit BE dhe nivelkombëtar, dhe ngrejë njohuritë për brezin e Ri për këtoprobleme duke përfshirë Historinë dhe Analizën e pasojave rregjimeve totalitarian kurrikulat dhe tekstet mësimore gjitha shkollave BE`.

(http://ëëë.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2019-0098_EN.html)

Kjo Rezolutë ka shkaktuar një reaksion madh Rusi , dhepër këtë arësye, vetë Putin mori përsipër për deklaruar se kjorezolutë ka shtëmbëruar historinë e Luftës Dytë Botërore dhese nuk ka qënë BRSS kainiciuar këtë luftë.

takimin me kryetarët e shteteve CIS (Comonwealth of indipendent States) i mbajtur Shën Petersburg me 20 dhjetor2019, Putin tha se marëveshjet me Gjermaninë Naziste i ka bërëvetë Polonia nëpërmjet ambasadorit saj asaj kohe Berlin Josef Lipski i cili ra dakort me qeverinë naziste gjermane përdeportimin e cifutëve polakë, dhe për marëveshje me Hitlerin 1938. Gjithashtu edhe Kolodzeisk-Poltyn and Schudrichkanë shkruar se `autoritetet polake disa vite përpara se fillontelufta nxitsnin emigrimin e minoritetit çifut Poloni`.

Për këtë shkak Presidenti Putin e quajti ambasadorin e asaj kohenjë `derr antisemitik`. Gjithashtu Putin deklaroi se ka dokumentaorigjinale se ishte Polonia nëri marëveshje me qeverinënaziste gjermane për ndarjen e Cekosllovakisë (madje Polonia imori dy distrikte   shtetit çek atë kohë), madje dhe shtetetPerëndimore si Finlanda, Franca, Anglia, kishin nënëshkruarmarëveshje mos-sulmimi me Hitlerin dhe prisnin Hitleri sulmonte BRSS (gjë e cila ndodhi, pas 1 viti pas nënëshkrimit traktiatit Molotov Ribentrop, 22 qershor 1941).

Për këtë arësye edhe BRSS u detyrua nënëshkruajë njëmarëveshje ngjashme me Gjermaninë e quajtur edhe Molotov-Ribentrop.

Ky koment shkaktoi reaksion madh Poloni dhe pas një jave djelën 29 Dhjetor, Kryeministri Polak i sotëm Moravjeckideklaroi se komentet e Presidentit Putin shtrembërojnë historinëe WW2 (Luftës Dytë Botërore).

(https://infotime.co/2019/12/26/v-polshe-s-uzhasom-zhdut-kakie-eshhe-dokumenty-najdet-putin-varhive/?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=gru.infotime.co&utm_term=1277180&utm_content=8232898)

Madje Putin nuk u mjaftua me kaq por deklaroi atë takim dt.20 Dhjetor se arkivi i vjetër rus ka dokumentacion se po ai ambassador polak, 1938 kishte propozuar ti ngrihej njëmonument Hitlerit Ëarshavë nëse Nazistët i largonin çifutëtpolakë dhe ti dërgonin Afrikë.Madje Putin vazhdoi dekklarojë se qeveria polake e asaj kohe dhe Nazistët ishin vetëinvadues.Për këtë rast edhe përfaqësuesja e shtypit pranëPresidentit Rus, Zaharova, deklaroi se Rusia `mbetet e përkushtuar ndaj rezultateve WW2 ( Luftës Dytë Botërore), përshkrimit ligjor dhe konsolidimit tyre ligjor nga Gjyqi I  Nurenbergut`. https://euobserver.com/foreign/147018),https://planet-today.ru/novosti/politika/item/116759-pochemu-vladimir-putin-vspomnil-o polshe?utm_medium=referral&utm_source=infox.sg&utm_campaign=exchange

këtë `luftë` Diplomatike  u përfshi dhe ambasadori amerikan Poloni, Georgette Mosbacher e cila shkroi twitter  se… BRSS ndihmoi fillimin e  WW2….

https://ëëë.dë.com/en/us-ambassador-in-poland-says-soviet-union-helped-start-ëëii/a-51835348.

përgjigje ambasadoes amerikane Ëarshavë, Putin deklaroi se  ambasadorja amerikane nuk e njeh mirë historinë., duke vazhduar se Pakti Molotov-Ribentrop kishte kërkesambrojtëse sepse kjo ndodhi për shkak se shtetet perëndimorepërfshi Poloninë i kishin nënëshkruar tashmë traktatet e mos-sulmimit me Nazistët, si p.sh., Marëveshja e Mynihut 1938 midis Neville Chamberlain  (aso Kohe Kryeministër i Britanisë Madhe) me Hitlerin, duke treguar realitet se lufta e DytëBotërore ishte e pashmangëshme pas nënëshkrimit këtijtraktati.

https://ëëë.theguardian.com/ëorld/2019/dec/30/polish-pm-furious-at-putin-reëriting-history-of-second-ëorld-ëar

Kurse Kryeministri Polak i u përgjigj `se ambasadori i tyre polka i asaj kohe kishte marëdhënie mira me lobin Zionist  çifut, dhe se `po mos ishte Stalini i dha tokat polake Gjermanisë(?!) Gjermania nuk do kishte resurse fillonte luftën e dytëbotërore….`. Ky koment me sa duket vlen për tu parë se nukështë i vërtetë (https://ëëë.bbc.com/neës/ëorld-europe-50955273).

Është e qartë se Polonia ka bërë një pakt Nazistët , pakt u quajt Pidulski-Hitler Janar 1934 , pakt i cili u Prologu iLuftës Dytë Botërore..

Këto argumenta Rusisë cilat hedhin poshtë Rezolutëtn e PE se kush e shkaktoi luftën e Dytë Botërore ( WW2), vlejnë për tupërmëndur sepse jo gjithmonë pas 75 vitesh mbarimit WW2, dhe 80 vitesh nënëshkrimit Paktit Molotov –Ribentrop, Pakt i fundit i mos-sulmimit pas Pakteve bënëvëndet Perëndimore dhe Polonia, PE  nuk mund ketëgjithmonë drejtë, sepse pari, Rusia e sotme, nuk ështëBRSS  e djeshme, dhe dyti dokumentacioni historik cilit iështë referuar PE nuk është i plotë, dhe treti ishte vetë BRSS e atëhershme e vitit 1989 e cila e shpërbeu BRSS, për shkak cilës u rikrijuan shtetet e pavarura nënështruara kohën e BRSS.

katërti nuk mund mohohet lufta e BRSS kundër nazizmit e cila mbetet vendimtare shkatërrimin e Makinës Naziste, dhese ishin vetë SHBA dhe Britania e Madhe ndihmuanfuqimisht BRSS mbijetojë sulmit nazist.

fundmi, pavarësisht nga kjo, BE dhe PE, mbeten vetmetinstitucione demokratike vërteta jo vetëm EuropënPerëndimore por gjithë Europën, pavarësishtkëndvështrimit jo shumë real Historisë./gazetaimpakt

OPINIONE

INTERVISTA