Shkence

Ndalimi i ‘robotit vrasës’ në OKB, kërkuar nga Elon Musk dhe 115 liderë të teknologjisë

Udhëheqësit në fushën e inteligjencës artificiale dhe robotikës kanë nënshkruar një letër të hapur që u bën thirrje Kombeve të Bashkuara për të ndaluar përdorimin e armëve autonome vdekjeprurëse ose “robotët vrasës”, të ngjashme me ndalimin e minave tokësore, bombave me zjarr dhe armëve kimike.

“Ne sot duhet të marrim vendime duke zgjedhur se cilat prej këtyre i duhen te ardhmes. Unë mbështes fuqimisht thirrjen e shumë organizatave humanitare dhe organizatave të tjera për ndalimin e armëve të tilla nga OKB, të ngjashme me ndalimin e armëve kimike dhe të armëve të tjera “, tha Toby Walsh, profesor i shkencave të inteligjencës artificiale në Universitetin e New South Wales në Sydney. Tha ne nje deklaratë që shoqëroi letrën etij.

Letra, e lëshuar të dielën në Konferencën e Përbashkët Ndërkombëtare mbi Inteligjencën Artificiale në Melburn, u nënshkrua nga 116 liderë në fushën e robotikës, inxhinierisë dhe inteligjencës artificiale nga 26 vende të botës, përfshirë Elon Muskun nga Teslës dhe SpaceX-it, si dhe Mustafa Suleymani Alfabetik .

Është hera e parë që AI dhe kompanitë e robotikës kanë dhënë një deklaratë të përbashkët për këtë çështje në një numër aq të madh.

“Nëse njerëzit nuk duan të shohin armë të reja të shkatërrimit në masë – në formën e mizave të mëdha të mikrodroneve vdekjeprurëse – që përhapen në mbarë botën, është e domosdoshme të rritet dhe të mbështetet përpjekja e Kombeve të Bashkuara për të krijuar një traktat që ndalon armët vdekjeprurëse autonome. Kjo është jetike për sigurinë kombëtare dhe ndërkombëtare, “tha Stuart Russell, themelues dhe zëvendës-president i Logjikës Bayesiane në një deklaratë që shoqëronte letrën.

Në dhjetor 2016, 123 vende anëtare të OKB-së ranë dakord për diskutime formale mbi armët vdekjeprurëse autonome, 19 prej të cilëve kanë bërë thirrje për ndalim te menjehershem. Megjithatë, OKB e vonoi një takim të planifikuar për në 21 gusht për të diskutuar çështjen për shkak të financimit të pamjaftueshëm.

“Këto mund të jenë armë të terrorrit, armët që despotët dhe terroristët përdorin kundër popullatave të pafajshme, armë e këqija të sillen në mënyra të padëshirueshme. Nuk kemi kohë për të vepruar. Sapo të hapet kutia e Pandorës, do të jetë e vështirë të mbyllet “, thuhet në letër, duke përfunduar me një lutje urgjente për OKB-në” për të gjetur një mënyrë për të na mbrojtur të gjithë nga këto rreziqe “.