Bota Opinion

Në Bethlehem, kisha një përvojë të gjallë të asaj që ndjehet nen pushtimin e Izraelit

Pezullimi i pamëshirshëm i Izraelit në zemër të Betlehemit është i pagabueshëm

Nga Ghada Karmi

“O qytet i vogël i Bethlehem / Sa ende shohim te  ty gënjeshtër / Mbi fjetin tënd të thellë dhe pa gjumë / Yjet e heshtur kalojnë”, shkon karolina e famshme e Krishtlindjeve që këndohet në të gjithë botën që flet anglisht, ndërsa feston Krishtlindjet.

Në prag të Krishtlindjes, në mesnatë, do të dalë në dritë nga Kisha e Lindjes së Betlehemit, vendlindja legjendare e Jezu Krishtit, duke shpallur se do të sjellë «paqe tek njerëzit në tokë».

Bethlehemi i vërtetë

Asgjë nuk mund të jetë më larg nga e vërteta sesa imazhi i një Betlehemi të ëmbël dhe të papërmbajtur, siç përshkruhet në një karol që fillimisht u krijua nga imagjinata e devotshme e një perëndimori-krishterë viktoriane.Brezat e fëmijëve të krishterë janë rritur në të dhe fuqia e saj mitike është e tillë që pak prej tyre të kuptojnë atë apo madje edhe ku është Bethlehem.

Një mik i arsimuar, i njohur prej vitesh, ishte habitur kohët e fundit kur mësoi se Bethlehemi ishte në Palestinë. Në mendjen e tij qyteti ishte më shumë një legjendë sesa një vend i vërtetë, dhe i lidhur me hebrenjtë.

Kjo ide është ende e përhapur dhe ka qenë e rëndësishme në mbajtjen e të krishterëve perëndimorë të çliruar nga Bethlehemi i vërtetë dhe jo mbështetës i luftës së tij për mbijetesë. Qyteti që unë pashë në një vizitë më parë këtë vit ishte një parandjenjë e vendit që përshkruan kartolinën e Krishtlindjeve dhe një padi për dështimin e egër të krishterimit perëndimor për të mbajtur një nga shenjtorët e saj më të shenjtë.

Në Betlehemin e sotëm “gjumi pa gjumë” është më shumë si një makth, dhe qyteti mund të “qëndrojë ende” kur mbaron okupimi i Izraelit.

Vandalizmi brutal i Izraelit

Bethlehemi dhe fshatrat e tij të largëta të Beitit Jala dhe Beit Sahourët tradicionalisht janë më të krishterët e vendeve të Palestinës, edhe pse Bethlehem ka shumicën muslimane tani. Deri në okupimin e Izraelit në vitin 1967 qyteti ishte një qendër e rëndësishme sociale, kulturore dhe ekonomike dhe një nga lokalitetet më të lashta të Palestinës. Emri i tij “Beit Lahem “shkon në kohën e Kanaanit, kur ishte një faltore ndaj zotit Kanaan, Lahm ose Lahem .

Arkitektura e tij është testament i historisë së tij të pasur: romake dhe bizantine, kur Helena e Empresses kishte Kishën e Lindjes ndërtuar mbi shpellën e supozuar të vendlindjes së Jezusit në vitin 327; pasuar nga pushtimet muslimane të 637, dhe pastaj pushtimi kryqtar nga 1099 deri kur i dha fund Saladini në 1187; osmanët e ardhshëm ndërtuan muret e qytetit në fillim të shekullit të 16-të, rregulli i tyre u prish nga Mandati Britanik nga viti 1922 deri më 1948.

Në 1995 Bethlehem u transferua në kontrollin e Autoritetit Palestinez , edhe pse ai mbetet nën sundimin e përgjithshëm të Izraelit.

Pavarësisht variacionit të tyre, asnjë prej këtyre periudhave historike paraprake nuk ishte shoqëruar ndonjëherë me vandalizmin dhe destruktivitetin brutal të okupimit aktual të Izraelit. Duke e lënë Jeruzalemin në jug për të udhëtuar nëntë kilometëra larg Bethlehem, mora një kthesë të gabuar dhe u gjeta në një autostradë të shpejtë dhe moderne pa një shofer tjetër palestinez në horizont.

Unë kisha perfunduar aksidentalisht në një rrugë me anashkalim të kolonës së vetëme te hebrenjve, një nga dy që lidheshin me Bethlehemin dhe lidheshin me vendbanimet e saj që rrethonin. Shpejt e kuptova qëllimin e operacionit: Të pretendoj se askush tjetër nuk ekziston në zonë, vec hebrenjeve.

Një vend i trishtuar

Janë 22 vendbanime izraelite që rrethojnë Betlehemin, duke i prerë daljet dhe duke konfiskuar tokën bujqësore. Ata zbresin poshtë nga kodrat përreth dhe banojnë më shumë banorë se të gjithë Betlehemi dhe lagjet e saj . Në veri është Har Homa  një vendbanim që deri në vitin 2000 ishte një kodër e lashtë, pyll i i dendur  i quajtur Jabal Abu Ghneim .

Izraeli preu pemët dhe i zëvendësoi me një koloni shtëpish të zymta, të cilat kërcënonin të shndërroheshin në një pamje të Bethlehem-it, ashtu si turistët. Nokidimi , në lindje, është vendbanimi aktual i ish- ministrit të mbrojtjes të Izraelit , Avigdor Lieberman.

Që nga viti 2015, Izraeli ka mbyllur Luginën Kremisan të Bethlehemit për pronarët e saj palestinez dhe njoftoi në qershor të këtij viti një zgjerim masiv përgjatë rrugës ndërmjet Jerusalemit dhe Betlehemit.

Varri i Rakelës, piketa historike e Bethlehemit në rrugën kryesore Jeruzalem-Betlehem dhe një zonë që tradicionalisht po gumëzhon me dyqane dhe restorante, tani është bllokuar nga muri dhe i rezervuar ekskluzivisht për hebrenjtë.Adhuruesit myslimanë që nderuan varrin (dhe e ndërtuan atë) nuk mund të shkojnë atje. Është një vend i trishtuar, i braktisur dhe i pajetë. Në hijen e murit shumica e bizneseve janë mbyllur dhe ndërsa nyja shtrëngohet rreth Betlehemit, askush nuk do të lihet.

Pezullimi i pamëshirshëm i Izraelit në zemër të Betlehemit është i pagabueshëm. Bethlehem është i izoluar qëllimisht prapa pengesës së vështirë të ndarjes, e rrethuar nga pikat e kontrollit dhe ekonomia e tij është e mbytur. Burimi kryesor i tij i prosperitetit ishte turizmi me dy milion vizitorë vjetorë dhe një treg i lulëzuar i suvenireve të drurit të ullinjve klasik dhe gdhendjeve.

Ajo ishte gjithashtu një zonë e pasur bujqësore me një industri të suksesshme të verës. Por shumica e tokës së saj është konfiskuar dhe kufizimet drakoniane për lëvizjen në dhe nga Betlehemi kanë reduktuar në mënyrë drastike numrat e turizmit dhe të pelegrinazhit. Sot popullsia e saj prej 220,00, duke përfshirë 20,000 refugjatë, ka shkallën më të lartë të papunësisë në territoret e pushtuara, e dyta vetëm me atë të Gazës.

 

Ruajtja e Betlehemit

Duke u ulur në “kafenen” jashtë hotelit të rrethuar nga muret në hyrje të Bethlehemit, kisha një përvojë të gjallë të asaj që ndjen profesionin e Izraelit. Hoteli është në fakt një pjesë e artit të instalimit, e krijuar nga artisti britanik, Banksy , për të nxjerrë në pah gjendjen e Betlehemit.

Pamja e vetme nga dritaret e hotelit është nga muret e tmerrshme të Izraelit prej tetë metrave , pllakat e mëdha gri të të cilëve janë largësia e makinës.

Shtrirë përpara, mund ta prekni pothuajse. Mbaj mend se si kullat vëzhguese të saj dhe kamerat e vëzhgimit kanë rënë mbi mua në mënyrë shtypëse. Ishte një skenë nga një film horror.

Deri më sot, dhe përkundër delegacioneve të kishave, vizitave papale dhe shprehjeve shqetësuese publike, asgjë që nuk kanë bërë të krishterët, ka ndaluar ose përmbysur shkatërrimin qe ben Izraeli ndaj nje qyteti kaq të shenjtë të krishterimit. Nëse ata nuk mund të bëjnë asgjë për të shpëtuar Betlehemin, të paktën ata mund të ndalojnë të këndojnë një karol që tallet me realitetin e saj të trishtuar.

*

Ghada Karmi   është mjeke palestineze, akademike dhe autore.

Burimi origjinal i këtij artikulli është Middle East Eye./ globalresearch/ Gazeta Impakt