Shkence

Plani i çmendur i shkencëtarëve për të mbushur Marsin me ajër për jetë

Marsi është një mjedis i ashpër me peizazhin e tij shterpë dhe temperaturat ekstreme, por shpejt mund të bëhet i banueshëm falë ‘ishujve të vegjël’ të prodhuar nga pllakat izoluese.

Ata do të bëheshin duke përdorur ajrin super të lehtë silic që do të izolonte planetin.

Një shtresë e trashë e pllakave të bëra nga materiali novator do të mjaftonte për të izoluar botën e ngrirë për njerëzit.

Kjo do të ngrohte sipërfaqen dhe do të hapte derën e shtëpive të banimit me ujë të pijshëm gjatë gjithë vitit ndërsa do të mbronte nga rrezet e dëmshme të diellit.

Pllakat do të vendoseshin në rajone të pasura me akull në planet, sipas planit ambicioz të paraqitur nga një ekip i përbashkët i SHBA-së dhe Britanisë së Madhe.

Ata thonë se brenda dekadave të ardhshme kjo do të jetë një realitet, por është shumë i varur nga projektet e tjera, të tilla si ato në zhvillim nga NASA dhe SpaceX për të ndërmarrë në Planetin e kuq.

Modele kompjuterike dhe eksperimente laboratorike treguan një mburojë rreth një inç të trashë (dy deri në tre centimetra) të bëra nga ajri me silic mund të transmetonte dritë të mjaftueshme të dukshme për zhvillimin e jetës së fotosintetikës.

Sipërfaqja e Marsit është një vend i zymtë dhe pa jetë. Planeti është i mbuluar me oksid hekuri që i jep një ngjyrë të veçantë të kuqe. Marsi gjithashtu ka një atmosferë jashtëzakonisht të hollë që nuk arrin të mbrojë planetin nga rrezet kozmike dëmtuese të Sistemit diellor.

Rrezet UV rrahin planetin pa u pakësuar, ndërsa shtresa e ozonit e Tokës mbron jetën. Ky rrezatim është shumë jonizues dhe mund të shkaktojë kancer dhe të shkatërrojë qelizat. Planeti, më larg nga Dielli se Toka, është gjithashtu jashtëzakonisht i ftohtë.

Një ditë vere në Mars mund të arrijë deri në 20 gradë Celsius pranë Ekuatorit, por natën temperatura bie në minus 73 gradë.

Silici është një mineral i lirë i përbërë nga silikoni dhe oksigjeni – dy nga elementët më të zakonshëm të planetit. Ajo tashmë është përdorur për të mbrojtur roverin e NASA-s në Mars.

Bashkautorja e studimit, Laura Kerber nga Laboratori i Propozimit Jet të NASA-s në Kaliforni, tha se Marsi është planeti më i qëndrueshëm në Sistemin tonë Diellor përveç Tokës.

“Por mbetet një botë armiqësore për shumë lloje të jetës. Një sistem për krijimin e ishujve të vegjël të banimit do të na lejonte ta transformonim Marsin në një mënyrë të kontrolluar dhe të shkallëzuar”, tha Kerber./indeksonline