Bota

Putin dhe Macron bisedojnë mbi marrëveshjen bërthamore

Presidenti francez Emmanuel Macron dhe Presidenti Rus Vladimir Putin gjatë një bisede telefonike të dielën diskutuan çështjet kryesore të bisedimeve të ardhshme ministrore 2 + 2 në Moskë, të cilat do të zhvillohen të hënën, tha shërbimi për shtyp i Pallatit Elysee.

Ministrat e punëve të Jashtme dhe të Mbrojtjes së Rusisë dhe Francës do të zhvillojnë një takim në kryeqytetin rus më 9 shtator. Putin dhe Macron gjithashtu shkëmbyen mendime për situatën rreth programit bërthamor iranian dhe shprehen shpresën se të gjitha palët e interesuara do të merrnin vendime të nevojshme për të ulur tensionin dhe për të ruajtur marrëveshjen bërthamore të Iranit.

Irani ka zgjeruar kërkimin dhe zhvillimin e tij bërthamor që nga 6 shtatori, duke lënë mënjanë kufizimet e vendosura në marrëveshjen bërthamore për kërkimin dhe zhvillimin e sektorit të energjisë bërthamore të Iranit. Hapi i tretë i reduktimit të angazhimeve të Iranit vjen pasi evropianët nuk arritën të shfrytëzojnë një afat 60-ditor për të përmbushur kërkesat e Iranit dhe për të zbatuar angazhimet e tyre në bazë të marrëveshjes shumëpalëshe./parstoday