Opinion

Trump dhe Netanyahu: Një përrallë e dy kriminelëve

Nga: Robert Fantina

Ka qenë interesante të shikosh harkun e ngadaltë të drejtësisë, ose ndonjë pjesë të saj, në lojë në Izrael dhe Shtetet e Bashkuara. Trajektoret e të dy kombeve kanë qenë disi befasuese.

Në Shtetet e Bashkuara, dekadat e kaluara, të paktën që nga administrimi i Ronald Reagan, kanë parë që vendi të zhvendoset në një pozicion më pak tolerancë për pakicat, më pak kujdes për të varfërit, më shumë politika qeveritare për të përfituar të pasurit dhe një mbështetje gjithnjë e në rritje nga politikanët në donacionet e korporatave.

Lejoini këtij shkrimtari të shpjegojë se SH.B.A. nuk ishte kurrë një vend tolerance dhe kujdesi për të varfërit në disa dekadat e kaluara, por gjërat vetëm sa janë përkeqësuar, jo më mirë.

Kjo do të thotë që ata që kandidojnë për zyrat më të larta në vend nuk janë për njerëzit ose Kushtetutën që ata pretendojnë të mbajnë të shenjta, por për ato industri që dhurojnë aq bujarisht në fushatat e tyre. Kjo rezultoi, në vitin 2016, me emërimin nga dy partitë kryesore kandidatë mashtrues për president.

Ndërsa ish Zonja e Parë, senatori dhe Sekretari i Shtetit, i korruptuari Hillary Clinton, fitoi votën popullore atë vit, narcisisti jokompetent, i ngjashëm me klloun, ish-ylli i TV Realitet, Donald Trump u bë president për shkak të kolegjit të çuditshëm zgjedhor të Sh.B.A. Derisa ish Zonja e Parë, senatorja dhe Sekretarja e Shtetit, e korruptuar Hillari Klinton, fitoi votën popullore në këtë vit, narksisti jokompetent, si kllouni, ish-ylli i TV Donald Trump u bë president për shkak të kolegjit të çuditshëm elektoral të SH.B.A.

Tre vite të gjata dhe torturuese në administrimin e Donald Trump, ai tani përballet me fajësim. Artikujt e fajësimit pritet të miratohen nga Dhoma e Përfaqësuesve e kontrolluar nga Demokratikët brenda disa ditësh. Më pas i takon Senatit të kontrolluar nga republikanët të vendosin nëse do ta heqin apo jo atë nga detyra. Përkundër provave bindëse që ai abuzoi me fuqinë e tij për përfitime personale, ka pak shanse për heqjen e tij.

Le të kalojmë për një moment në situatën në Izrael. Ai komb është si fëmija poster për faktin që nuk është kujdesur kurrë për të drejtat e njeriut apo të drejtën ndërkombëtare. Shtypja brutale e palestinezëve, për mbi 70 vjet, është dëshmia më e qartë e kësaj. Kryeministri aktual, Benjamin Netanyahu, ka shprehur përbuzje të plotë për arabët, dhe nën administrimin e tij të korruptuar, ligji “Shteti i Kombit” u miratua, duke vendosur që Izraeli është atdheu i Judenjve dhe askush tjetër. Kjo është shumë për afro 25% të njerëzve që jetojnë në njësinë sioniste dhe që nuk janë hebrenj.

Por tani, Izraeli është shërbimi më i gjatë (a shërben fjala e duhur, kur genocidi, racizmi dhe përfitimi personal janë qëllimet?) Kryeministri, i cili ka vazhduar dhe zgjeruar politikat brutale dhe raciste të të gjithë pararendësve të tij, duket se po arrin deri në fund të mandatit të tij me zhurmë proverbiale. Ai po përballet me një seri akuzash duke përfshirë ryshfetin, dhe mund të hiqet nga detyra. Sidoqoftë, si situata në Sh.B.A, ai dhe admiruesit e tij lajkatarë po luftojnë dhe janë duke lëvizur çdo gur për ta mbajtur atë në fuqi.

Gjithashtu, si Trump, Netanyahu po ‘shërben’ pa mandat. Pas zgjedhjeve të prillit, ai nuk ishte në gjendje të formonte një qeveri koalicioni, kështu që për herë të parë në historinë e saj të shëmtuar dhe të përgjakshme, Izraeli pati dy zgjedhje në një vit. Ai erdhi i dyti, por prapë u zgjodh për të formuar një qeveri. Mjerisht, ai nuk ishte në gjendje ta bënte një gjë të tillë, duke rezultuar në mundësinë që i jepej konkurrencës së tij më të afërt, po aq i urryer dhe racist Benny Gantz, partia e të cilit, Blu dhe Bardhë, në të vërtetë fitoi më shumë vende që partia Likud e Netanyahu. Por me Netanyahu bllokimin e çdo propozimi që nuk e mbajti atë si kryeministër, duke e vendosur atë në gjendje të parandalojë aktakuzat kundër tij që janë lëshuar prej kohësh, Gantz ishte gjithashtu i pasuksesshëm në mbledhjen e një qeverie koalicioni. Tani mundësia është e hapur për çdo anëtar të parlamentit: për fat të mirë. E gjithë kjo i hap rrugën zgjedhjeve të tjera në mars, duke bërë kështu tre zgjedhje brenda një periudhe 12-mujore.

A është e çuditshme që dy kombe, të ndërtuara mbi genocid, liderët e të cilëve janë përçmues të së drejtës ndërkombëtare dhe të drejtave të njeriut, politikat e të cilave sjellin më të keqen absolute tek njerëzit, tani janë përfshirë në kaos? Netanyahu nuk mund të formojë një qeveri dhe është nën hetim për disa akuza. Politikat e tij raciste janë bërë aq të paqarta saqë edhe politikanë amerikanë po e kritikojnë atë dhe ata, diçka që ishte absolutisht e padëgjuar disa vite më parë.

Trump ka tjetërsuar ushtrinë me ndërhyrjen e tij në çështjet e drejtësisë ushtarake (në Sh.B.A., termi “drejtësi ushtarake” është një ndryshim total, por kjo është një temë për një tjetër shkrim), përçmimi i tij për këshillat e tyre për politikën e jashtme (p.sh. braktisja amerikane e Planit të Përbashkët të Veprimit) dhe stili i tij i përgjithshëm kaotik i qeverisjes. Këshilltarët gjysëm të arsyeshëm që ai kishte patur kohë që ishin larguar. Në stilin e vërtetë orwellian, e vërteta shihet si gënjeshtra, teoritë e komplotit të imagjinuara dhe plotësisht të gabuara janë shkatërruar sikur të ishin fakte të provuara, dhe të varfërit, emigrantët, muslimanët, meksikanët dhe shumë të tjerë shihen si armiq të sigurisë së kombit në SHBA”.

Lexuesi do ta falë këtë shkrimtar që sheh shumë të mira që vijnë potencialisht nga këto dy situata. Problemet e brendshme të Trump, ndërsa forcojnë bazën e tij, sigurisht janë armiqësimi i shumë prej votuesve “të pavendosur”, ata që, për ndonjë arsye të pashpjegueshme, akoma po mendojnë të votojnë për të. Jo se kushdo që emërohet nga demokratët do të jetë një shpëtimtar, duke shpëtuar Sh.B.A nga mënyrat e saj brutale, perandorake, por gjëra të tilla si emërimet e Gjykatës Supreme dhe ndihma për Izraelin mund të jenë shumë më të arsyeshme.

Nëse Netanyahu do të hiqet nga roli i tij si Kryeministër, do të hiqet një pengesë kryesore për një qeveri të re të koalicionit. Megjithatë, partitë e ndryshme janë ende shumë të copëtuara, kështu që Gantz do të duhet të kërcejë nëpër shumë pika, duke përfshirë disa të mbajtura nga Liga Arabe, në mënyrë që të formojë një qeveri. Përsëri, kjo nuk do të thotë demokraci për Izraelin e ri, por mund të jetë një hap drejt lehtësimit të dhimbjeve dhe vuajtjeve të palestinezëve. Sidoqoftë, dikush nuk dëshiron të jetë shumë optimist. Gantz ka folur për aneksimin e Bregut Perëndimor.

Një kujdes i fortë është i nevojshëm. Një fuqi botërore në rënie është gjithmonë jashtëzakonisht e rrezikshme, kështu që ajo duhet të bëjë ose ‘udhëheqësi’ është të sigurojë rizgjedhjen e tij, ose të heqë dorë nga posti. Shpresohet se dikush në qeverisjen amerikane do të jetë në gjendje ta parandalojë atë, nëse Trump do të hiqet nga detyra ose do të mposhtet në vitin 2020. Dhe në Izrael, i cili mbështetet nga SH.B.A. për të financuar dhe mbështetur shumë krimet e tij të luftës, një koalicion në ardhje qeveria, duke supozuar se mund të formohet, mund të jetë në gjendje të frenojë Netanyahu. Por në të dy skenarët, ka shumë pak shpresë për tu kapur. /Gazetaimpakt/globalresearch.ca

OPINIONE

INTERVISTA