Opinion

COVID-19: Cilët janë skenarët më të mirë dhe më të këqinj?

Nga: Ibrahim Karagul

COVID-19 nuk është një epidemi lokale apo rajonale por një pandemi globale. Njerëzimi ndoshta është duke kaluar në provën e tij më të ashpër; po rizbulon dobësinë e vet.

Përkufizimi i fuqisë po ndryshon: Ndërsa kufijtë e dijes po shtyhen, një qenie më e zakonshme po kërcënon tërë njerëzimin. Mënyra e jetesës që kemi njohur dhe mësuar me të deri sot po rivendoset.

Pandemia nuk bën dallime midis vendit, rajonit, përkatësisë etnike, fesë, grupit kulturor, statusit ekonomik ose shoqëror.

Kjo është hera e parë që një kërcënim i tillë u globalizua

Kjo është ndoshta hera e parë që në historinë e fundit një kërcënim u bë kaq i globalizuar.

Virusi është i aftë të arrijë edhe në qoshet më të largëta të botës. Luftërat rajonale, luftërat botërore, katastrofat natyrore, gjithçka që kemi parë deri më tani, të gjitha ishin të kufizuara në vende dhe rajone. Një pjesë e botës mund të mbetet jashtë.

Sidoqoftë, këtë herë çështja është e ndryshme. Njerëzimi është nën sulm / kërcënim total dhe po bën mbrojtje totale.

Cështja më e madhe është pasiguria. Ne filluam një luftë kundër “kërcënimit të përbashkët” me mjetet që kemi derisa të prodhohet një vaksinë, ilaçe. Atëherë, çfarë mund të ndodhë tani e tutje?

Skenari optimist: Pandemia do të ndalet shumë shpejt

1- Vaksina për koronën do të gjendet më herët nga sa ishte parashikuar.

2- Ilaçet e tij do të prodhohen më herët në krahasim me epidemitë e tjera.

3- Kura do të gjendet më shpejt sesa për sëmundje të tilla si Ebola, SIDA, SARS, H1N1.

4- Vendet do të ndihmojnë njëra-tjetrën përsa i përket vaksinës dhe ilaçeve, sepse ne nuk kemi zgjidhje tjetër. Bota do të mobilizohet në këtë fushë – dhe ajo tashmë ka.

5- Sëmundja do të ndalet para se të arrijë shkatërrimin, nga katastrofa nga frika. Do të ndalet përpara se të na shtyjë kufijtë tanë të frikës dhe shpresës.

6- Pas epidemisë, vendet, shtetet, kombet dhe individët do të mësojnë llojet e kërcënimit që raca njerëzore mund të hasë.

7- Një vetëdije, mirëkuptim do të zhvillohet drejt njerëzve që luftojnë kundër kërcënimeve të përbashkëta në vend të njëri-tjetrit. Një revolucion mendor do të zhvillohet në këtë fushë.

8- Cështjet të tilla si pushtimet, luftërat, konfliktet e brendshme, konfliktet e pushtetit, sektorët e tregtisë dhe plaçkitja e burimeve dhe tregu ndoshta nuk do të jenë më përparësi.

Kapitalizmi do të shembet, prodhimi, mania e konsumit do të bjerë, vlerat fetare do të fitojnë fuqi

9- Kapitalizmi do të shembet, një botëkuptim më i drejtë, më pjesëmarrës, më shumë i orientuar drejt solidaritetit do të fitojë forcë.

10- Mania e prodhimit dhe e konsumit do të vendoset në një terren më racional. Koncepti “nevojë” do të jetë më përcaktues.

11- Ambiciet e ndërmarrjeve shumëkombëshe që kanë filluar të kërcënojnë racën njerëzore do të bëhen të dukshme dhe do të merren masa kufizuese në këtë aspekt.

12- Kuptimi i qytetit, vendbanimit, strehimit do të ndryshojë.

13- Një vetëdije shumë serioze mjedisore, vetëdija do të zhvillohet.

14- Vlerat shpirtërore, besimet do të fitojnë forcë.

15- Me luftën dhe pas saj, vendet do të forcojnë sistemin e tyre shëndetësor.

16- Shtetet dhe individët do të ndryshojnë stilin e jetës së tyre në sensin pozitiv. Do të formohet një lloj i ri i rrjetit të marrëdhënieve shoqërore.

17- Një model jete më i pastër, më i kujdesshëm dhe më i shëndetshëm do të përhapet.

Do të ketë një revolucion në informacion, teknologji

18- Pas epidemisë, do të vendosen linja të përbashkëta solidariteti midis vendeve. Platformat e reja mbikombëtare do të marrin formë. Do të vendosen lloje të reja të besëlidhjeve shumëkombëshe, rregulla dhe institucione që kufizojnë shtetet dhe kombet.

19- Pas epidemisë, do të ketë një bum të jashtëzakonshëm në teknologji dhe informacion. Ne ndoshta do të jemi dëshmitarë të kërcimit më serioz të informacionit, transformimit mendor më radikal në historinë njerëzore.

20- Do të ndiejmë në masë të madhe detyrimin për t’i dhënë rëndësi asaj që është “humane” në perceptimin tonë të “nevojës” dhe perceptimit tonë të njeriut dhe vlerave në urdhërat politikë, urdhërat ekonomikë, urdhërat shoqërorë dhe stilin e jetës. Ne ndoshta do të bëjmë hapat më seriozë në këtë fushë.

Skenari më pesimist: Nëse sistemi i kujdesit shëndetësor do të shembet, vendet do të shemben

Jam i sigurt se përvoja e përbashkët e njerëzimit, vendosmëria, ambicia për të jetuar, fuqia e dijes do të kapërcejë epideminë COVID-19 (Corona) me dëmin më të vogël. Sidoqoftë, parashikimi i skenarit më të keq dhe përgatitja në përputhje me rrethanat nuk do të na bëjë të humbasim asgjë.

1- Nëse virusi përhapet shumë shpejt dhe nuk mund të kontrollohet, sistemi shëndetësor në disa vende mund të shembet.

Arsyeja: Sistemi shëndetësor në shumë vende afrikane është jashtëzakonisht i dobët – deri në atë pikë sa nuk ekziston një sistem i tillë. Sistemi shëndetësor në shumë vende është shumë i dobët. Edhe ato që janë të forta mund të mos jenë në gjendje të durojnë në rast se epidemia del jashtë kontrollit.

2- Aktualisht, industria dhe sistemi shëndetësor janë fusha më strategjike që do t’i mbajë vendet në këmbë. Nëse shembet, gjithçka do të shembet. Nuk do të jetë e mundur të ndërhyhet në epidemi; institucionet do të fillojnë të shemben njëra pas tjetrës.

Do të ndodhin trazira sociale, revolta, qeveritë do të shemben

3- Qeveritë mund të shemben dhe kjo do të çojë në probleme të sigurisë. Shumë vende do të duhet të kalojnë në gjendjen e jashtëzakonshme.

4- Bllokimi afatgjatë, praktikat e karantinës, perceptimi se epidemia është jashtë kontrollit do të depresionojë mendërisht masat dhe do të ulë fuqinë e tyre për të duruar dhe rezistuar. Kjo do të çojë kështu në shpërthime të shoqërisë, trazira sociale dhe revolta.

5- Nëse ekonomia ndalet, sistemi financiar shkon në kolaps, mekanizmat e prodhimit ngadalësohen ose ndalen, vendet gjithashtu dhe bota do të ndalen.

Lloje të reja të luftërave, ideologji të rrezikshme, organizata

6- Luftërat bëhen për interes ekonomik dhe burime. Ashtu si pasuria çon në luftëra, edhe varfëria.

7- Vendet mund të provojnë konflikte, luftëra dhe pushtime përtej parashikimit sot për burimet e tokës.

8- Mund të shfaqen ideologji, besime dhe organizata jashtëzakonisht të rrezikshme, të reja.

9- Rënia e qeverive civile në Evropën Qendrore (aty ku është kërcënimi më serioz) do ta marrë të gjithë botën nën efektin e saj në një reagim zinxhir. Trazirat politike dhe sociale në boshtin SHBA-Evropë do të përhapet në çdo vend.

Gjendje globale e jashtëzakonshme: A është “Fundi i botës” për Perëndimin?

10- Rendi botëror siç e dimë do të shembet. Valët e kaosit do të çojnë në një efekt tërmeti në të gjithë botën. Ne mund të shkojmë drejt një “gjendje globale të jashtëzakonshme”.

11- Disa shtete do të shemben. Fuqitë e reja do të dalin në tokë. Disa vende do të fitojnë fuqi serioze. Fuqitë që kontrollojnë sistemin global, fusha e energjisë do të ndryshojnë. Harta e energjisë dhe hartat fizike në botë mund të ndryshojnë.

12- Koordinimi shtetëror qendror mund të shembet. Kur kjo të shembet, shtetet do të shemben gjithashtu. Kombet do të shemben. Vendet do të shpërbëhen.

13- Shkatërrimi më i madh në historinë njerëzore do të ndodhë. Aksi i botës do të zhvendoset. Ky do të jetë “fundi i historisë” në veçanti për perëndimin.

Këto nuk do të ndodhin por rendi botëror do të ndryshojë, disa shtete do të bëhen “vendet e botës së tretë”

1- Sidoqoftë, këto nuk do të ndodhin. Ne do të luftojmë me të gjitha forcat për t’i parandaluar ato të ndodhin. Ne do të përdorim të gjitha njohuritë, aftësitë dhe vendosmërinë tonë. Njerëzimi do të mobilizohet së bashku (tashmë ka) dhe do të parandalojë këtë fatkeqësi.

2- Sidoqoftë, tashmë është e mundur të thuhet se urdhërat politikë, urdhërat shoqërorë, identitetet politike, organizatat dhe ligjërimet, ndjeshmëria sociale dhe mënyra e jetesës do të ndryshojnë.

3- Tashmë është e mundur të thuhet se të gjitha vendet, shtetet, fuqitë e mbrojtura nga pasuria, fuqitë “që sundojnë botën” do të humbasin fuqitë e tyre pas epidemisë dhe do të bëhen “vende të botës së tretë”.

Lidhja më e dobët në botë jo Afrika, por Evropa!

4- Po, virusi (COVID-19) do të ndryshojë sistemet politike, ideologjitë, identitetet, teoritë për të ardhmen, konfliktet ekonomike, dallimin midis të pasurve dhe të varfërve, hartat e pushtetit dhe konfrontimet. Ose, situata e shkaktuar nga epidemia do t’u japë këtyre mundësinë për të ndryshuar.

5- Sidoqoftë, ne e dimë këtë tani. Arroganca e perëndimit po zvogëlohet. Sistemi i tij financiar, ekonomik është në kolaps. Privilegji i saj i pushtetit është në rënie. Kjo është një nga ato gjërat që ne po shohim të ndodhin në Itali, Francë, Sh.B.A dhe Gjermani.

6- Ne e kuptojmë që lidhja e dobët e botës nuk është Afrika ose rajoni tjetër por Perëndimi. Të gjitha pranimet në mendje janë rivendosur.

Kontrolli i përqendruar i fuqisë, udhëheqja e fortë. Turqia ka përparësi të madhe

7- Duket se vendet me një fushë të dobët të pushtetit qendror, vendet që nuk kanë një udhëheqje të fortë, të cilat nuk janë në gjendje të sigurojnë solidaritet shoqëror dhe koordinojnë mirë do të pësojnë dëme serioze. Turqia është një nga vendet kryesore në botë në të gjitha këto fusha.

8- Si Turqi, ne duhet ta mbajmë të fortë sistemin shëndetësor dhe fushën qendrore të energjisë. Nëse arrijmë t’i mbajmë në këmbë këta dy, do të dalim në pah si një vend shumë më i fortë pas epidemisë. Ndërsa pushteti dhe pasuria ndryshojnë duart, Turqia do të jetë një nga aksionarët kryesorë.

9- Më në fund, ne do të mposhtim këtë pandemi. Nëse individët veprojnë po aq të përgjegjshëm sa shteti dhe institucionet (unë personalisht mendoj se janë), ne do të kapërcejmë këtë kërcënim./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE

INTERVISTA