Rajoni

Dorëzohet turkofobi Haradinaj: Shqiptarët dhe turqit në Kosovë nuk ndahen

Nën përkujdesjen e kryeministrit të Republikës së Kosovës në Qeveri është mbajtur manifestimi kushtuar 23 prillit – Ditës së Komunitetit Turk në Kosovë, raporton Anadolu Agency (AA).

Në këtë organizim të Zyrës për Çështje të Komuniteteve pranë Zyrës së Kryeministrit të Kosovës, ku të pranishëm ishin ministra, deputetë dhe përfaqësues të shoqatave dhe komunitetit turk në vend, kryeministri Haradinaj para të pranishmëve deklaroi se turqit e Kosovës dhe në përgjithësi populli i Kosovës ka marrëdhënie të mira me Turqinë, siç tha, “me vëllezërit dhe motrat tona që janë atje”. Ai theksoi se këto marrëdhënie do të ruhen edhe në të ardhmen.

Duke porositur për të punuar bashkë në tejkalimin e sfidave ekonomike të vendit, Haradinaj tha se, “Sot është një ditë që tregon dhe dëshmon se kush është Kosova. Komuniteti turk i Kosovës feston ditën e vet në Kosovën e vet, në atdheun e vet. Shqiptarët dhe turqit në Kosovë nuk ndahen, janë të lidhur dhe janë bashkë. Është dëshmuar në mënyrën më të mirë të jetës sonë. Nuk ka asnjë rast që flet ndryshe”.

Në emër të komunitetit turk në Kosovë, ministri i Administratës Publike dhe kreu i Partisë Demokratike Turke të Kosovës (KDTP), Mahir Yagcilar, theksoi se falë pavarësisë së Kosovës sot festohet edhe 10-vjetori i Ditës së Komunitetit Turk në Kosovë.

“Ne besojmë se Dita e Komunitetit Turk është edhe dita e Republikës së Kosovës. Sepse, kjo ditë buron prej pavarësisë së Kosovës. Para 10 viteve kur është shpallur pavarësia e Kosovës, edhe unë por edhe deputetët e tjerë edhe përfaqësuesit e komunitetit turk me plotë dëshirë kemi qenë pjesë e shtetë ndërtimit dhe nënshkrimit të deklaratës së pavarësisë”, tha Yagcilar.

Yagcilar poashtu tha se komuniteti turk duhet të veprojë bashkërisht duke bërë edhe presion pozitiv tek Qeveria e Kosovës për përmirësimin e kushteve të turqve të vendit. Sipas tij, procesi i zbatimit të axhendës evropiane në Kosovë ka disa probleme, por ai u shpreh se komuniteti turk është i gatshëm të kontribuoj në rrugën e Kosovës drejtë Bashkimit Evropian (BE).

Nga ana tjetër, kreu i komunës së Mamushës, Abdulhadi Krasnic, i cili poashtu u adresua para të pranishmëve falënderoi kryeministrin Haradinaj për mbështetjen e dhënë ndaj komunitetit turk dhe Komunës së Mamushës. Ai poashtu tha se komuniteti turk është një nga komunitetet më të integruara në Kosovë.

Ndryshe, në kuadër të të drejtave të komuniteteve në Kosovë të garantuara me kushtetutë, 23 prilli është pranuar si Dita Kombëtare e Turqve të Kosovës. Kjo ditë festohet tradicionalisht çdo vit që nga viti 2009. Rëndësia e veçantë e datës 23 prill është se në këtë datë në Turqi festohet Dita Kombëtare e Sovranitetit dhe e Fëmijëve të Republikës së Turqisë./ AA