Bota Kuriozitete

Kinë, xhamia 700-vjeçare me Kur’anin e shkruar në muret e saj

Xhamia e Madhe e Xi’an ka vlerësuar dinastinë muslimane me nder po aq sa çdo trashëgimi tjetër fetare, me një kaligrafë epike të ajeteve të tëra nga Kur’ani i Shenjtë.

Kjo xhami e cila është më e madhja në të gjithë krahinën Shanxi, ndërtuar në Kinë para shtatëqind vjetësh që nga themelimi i saj, gjatë sundimit Hongwu të dinastisë Ming, duke vazhduar me dinastinë Qing, ende qëndron për bukuri, – duke portretizuar gjithë elegancën në kaligrafinë e saj të murit.

Përsosmëria e arkitekturës merr bukurshkrimin e saj, nga një shkrirje arabe dhe stilin Nastalik që paraqitet në mure pa asnjë zbrazëti për përsosmëri dhe është me të vërtetë një dhuratë e bukur, e cila pas ndërtimit u mor më pas në përgjegjësi dhe rinovim nën ndikimin e dinastisë Qing.

Ajo që shton përsosmërinë e saj me kaligrafinë e shkëlqyeshme dhe tubon më shumë besimtarë se çdo xhami tjetër.

Në vitin 1956, xhamia u deklarua si një vend historik dhe kulturor i mbrojtur në nivelin e provincës Shaanxi dhe më pas u promovua në një ‘zonë të madhe historike dhe kulturore të mbrojtur në nivel kombëtar në vitin 1988.

Xhamia është përdorur ndër shekuj dhe ende edhe sot shërben si një vend adhurimi nga muslimanët kinezë, kryesisht Hui.

Burimi : The News/ ML