Opinion

Fyerjen e Presidentit Vuçiç, fyerje e serbëve. Arroganca perëndimore, turpi amerikan

Nga: Ibrahim Karagul

Trajtimi i presidentit serb Aleksander Vuçiç në Shtëpinë e Bardhë nuk është aspak befasuese. Eshtë demonstrimi më i fundit i identitetit racist dhe kolonialist që kanë ata që e shohin botën si shërbëtorët e tyre dhe skllevërit e tyre po përpiqen ta rindërtojnë sot.

Presidenti i SHBA Donald Trump e uli Vuçiçin përtej tij sikur po e merrte në pyetje duke i bërë udhëheqësit serbë dhe kosovarë të nënshkruajnë një tekst ku thuhej se “ata do të hapin  ambasadat e tyre në Jeruzalem” dhe arriti ta nxirrte këtë fakt para gjithë botës.

Neokonservatorët, Izraeli i djathtë ekstrem, zionistët arabë: Kurthi është vendosur, është zbuluar tabloja e madhe

Kurthi është vendosur; është zbuluar tabloja e madhe; udhëheqësit dhe vendet janë fyer; dhe një mashtrim i Izraelit u luajt në Shtëpinë e Bardhë. Ata fyen udhëheqësin serb por ishte, në fakt, SH.B.A. dhe publiku amerikan që u turpëruan.

Ata e kthyen Shtëpinë e Bardhë në një zyrë të inteligjencës në Izrael. Si Trump dhe Mike Pence përmbushën detyrat e tyre si baronët e lobit të Izraelit. Një mënyrë jashtëzakonisht mendjelehtë, jashtëzakonisht e pasigurt dhe jashtëzakonisht e parespektueshme e të bërit biznes.

Kjo është mënyra se si veprojnë neokonservatorët, e djathta ekstreme e Izraelit dhe zionistët e rinj arabë Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe) dhe princat e kurorës së Arabisë Saudite. Ne do të shohim shembuj edhe më dramatikë dhe më të shëmtuar: pirateria, vrazhdësia, ngacmimi dhe vulgariteti.

Ky është terror diplomatik. U turpërua SH.B.A Jo Vuçiç.

Pavarësisht nga cili komb apo udhëheqës, kjo sjellje, ky kurth do të poshtërojë vendin pritës dhe do ta poshtërojë atë që e bëri.

Atë ditë në Shtëpinë e Bardhë, nuk ishte udhëheqësi serb Vuçiç ai që u turpërua por SH.B.A. dhe Izraeli. Qëndrimi i tyre i biznesit i ndau këto dy vende nga familja e kombeve globale.

Bota edhe një herë i pa ngjyrat e tyre të vërteta. Ajo pa se si i perceptojnë këto vende dhe çfarë janë të aftë të bëjnë.

SHBA e humbi prej kohësh autoritetin e saj në diplomacinë ndërkombëtare. Ajo nuk ka më kredi askund tjetër përveç në vendet e Gjirit si Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite së bashku me vendet e vogla në pjesë të caktuara të botës.

Asnjë shtet serioz nuk do të marrë masa sipas SH.B.A.

Opinioni dhe misioni udhëheqës i Sh.B.A nuk është më i vlefshëm në sytë e ndonjë shteti serioz. Asnjë vend i shkallës së mesme nuk po merr pozicion sipas këshillave dhe udhëzimeve të Sh.B.A.

Të gjitha vendet po ndjekin një rrugë të re për veten e tyre bazuar në ndërrimet globale të energjisë. SHBA-së nuk i ka mbetur asgjë tjetër përveç forcës së saj brutale. Megjithatë, kufijtë e kësaj fuqie janë ekspozuar gjithashtu prej kohësh.

Histori koloniale pesë shekullore: ky mbretërim i pushtetit do të marrë fund

Sidoqoftë, në realitet, kjo temë shkon shumë më thellë. Kthehet me shekuj mbrapa. Kjo është gjithashtu arsyeja pse njerëzimi hapi portat duke vënë në dyshim pesë shekujt e fundit. Arsyeja pse perëndimi, i cili vendosi një sovranitet global si kurrë më parë në histori, po humbet me shpejtësi monopolin e tij të pushtetit qëndron këtu, tek kjo histori.

Sfondi kolonial pesë-shekullor i Perëndimit, monopoli global i fuqisë që ka mbajtur i vetëm në lidhje me këtë duhet të shkatërrohet.

Sistemi i tij financiar, rendi ushtarak dhe diplomatik, të cilat, pa diskutim, kanë drejtuar botën gjatë gjithë shekullit të 20-të në lidhje me këtë monopol të fuqisë duhet të shkatërrohen dhe kjo do të ndodhë.

Rendi kapitalist dhe kolonialist duhet të marrë fund dhe do të përfundojë. Ky duhet të jetë qëllimi i përbashkët i të gjitha kombeve dhe kështu do të jetë.

Abu Ghraib, Zayed, Salman: E njëjta fyerje raciste kudo

Trajtimi i Vuçiçit është i njëjti trajtim i treguar për shekuj me radhë për kombet “e civilizuar” në Afrikë, Amerikën Latine dhe Azinë Juglindore. Fryma prapa masakrave të amerikanëve vendas në kontinentin amerikan është e njëjta gjë.

Identiteti që shkatërroi klanet dhe civilizimet lokale në Amerikën Latine është i njëjti. Ata që kryen tortura përmes ritualeve në Abu Ghraib kanë të njëjtën frymë.

Trajtimi ndaj shteteve, regjimeve dhe udhëheqësve politikë në territorin osman në shekullin e 20-të është i njëjtë.

Sot, përmes princave të kurorës Mohammed bin Salman dhe Mohammed bin Zayed, ata e kanë vendosur Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në të njëjtin vend.

Vuçiç u hutua: Ajo që lexoi dhe nënshkroi nuk ishte e njëjtë.

Fryma raciste prapa masakrave dhe shkatërrimeve që Izraeli i konsideron të denja për popullin Palestinez është gjithashtu e njëjtë.

Çfarë biznesi ka Izraeli në marrëveshjen midis Serbisë dhe Kosovës? Pse një problem në Ballkan do të merrte formë në përputhje me interesat e Izraelit? Nëse këto vende nuk ndjekin lëvizjen e ambasadave të tyre në Jeruzalem, a do të fillojnë një luftë e re në Ballkan?

Pas fjalimit të Trump Vuçiçi firmosi  marrëveshje. Eshtë plotësisht e mundshme që marrëveshja që ai lexoi dhe ajo që ai nënshkroi u ndërruan. Një ekip atje ndryshoi tekstin. Kështu vendosen udhëheqësit e vendeve në kryeqytetin e SHBA, në Shtëpinë e Bardhë.

Imponimi në pikat e marrëveshjes se Jeruzalemi është kryeqyteti i Izraelit tregon qartë solidaritetin e racizmit të SHBA dhe Izraelit.

Njerëzimi nuk do t’i dorëzohet më arrogancës dhe shtypjes perëndimore

Që nga ekspeditat e tyre për të plaçkitur gjithë botën, të cilën ata i quajnë “zbulime gjeografike”, i cili ishte me të vërtetë një projekt për të kolonizuar botën, nuk ka pothuajse asnjë komb në tokë që ata të mos kenë shtypur, fyer, trajtuar si skllevër, masakruar ose mbajtur i nënshtruar gjenocidit.

Kjo është ajo që bota vë në dyshim sot, nga çfarë është shkëputur, çfarë dëshiron t’i japë fund. Arroganca perëndimore nuk është më diçka që njerëzimi mund të tolerojë. Çdo komb i shtypur dhe nënçmuar nën këtë arrogancë duhet të mbrohet.

Kjo është ajo që Turqia po përballet. Në thelbin e tij, ajo tronditi sistemin global

Kjo është ajo që Turqia po përballet. Duke përdorur një diskurs të fuqishëm politik, me një zgjim të madh historik dhe gjeografik, ai vuri në pikëpyetje bazat e sistemit global.

Nëse hidhni një vështrim në deklaratat e bëra nga Presidenti Rexhep Tajip Erdogan në fjalimet e tij vetëm gjatë dy muajve të fundit, do ta shihni këtë. Turqia bëri një përparim të fuqishëm që synonte të shpëtonte jo vetëm të tashmen, por edhe të ardhmen. Ishte një udhëheqës për shumë vende.

Ne kemi parë në mënyrë të përsëritur administratën e Sh.B.A-së duke shfaqur sjellje të ngjashme ndaj nesh. Ne e çliruam veten nga një barrë që nënçmonte kombin dhe vendin tonë, që e mbante nën tutelë, që ndërronte qeveritë me një deklaratë të vetme, që kontrollonte ekonominë e saj dhe politikën e brendshme, që e dënonte Turqinë me varfëri dhe e shndërroi atë në një garnizon.

Ka nga ata që duan të njëjtën gjë për Turqinë. Teksa po shikojmë, po marrim një mësim

Sa më shumë që çlironim veten aq më shumë fitonim forcë. Nga struktura e brendshme e pushtetit tek politika e jashtme, nga politikat e sigurisë te liritë ekonomike, por veçanërisht çështjet në lidhje me lirinë psikologjike dhe mendore, gjithçka ndryshoi. Sa më shumë ritëm të fitonte ky proces, aq më shumë Turqia qëndronte dhe filloi të ngrihej si një nga superfuqitë e botës.

Sot ka ende nga ata që kanë lidhje tutele me Perëndimin ose po përpiqen të krijojnë lidhje të tilla, të cilët po përpiqen të fitojnë pushtet përmes kësaj dhe ta tërheqin edhe një herë Turqinë në atë aks.

Ne jemi duke marrë një mësim ndërsa shikojmë të shpaloset kjo katastrofë.

Bota nuk drejtohet më nga Perëndimi. Njerëzimi nuk do t’i dorëzohet më kësaj arrogance

Shikoni botën; çdo vend është në gjendje të distancohet nga Perëndimi, të tërhiqet nga zinxhiri i tij i kontrollit, që refuzon tutelën e tyre, që riformaton marrëdhëniet e tij bazuar në baza më të forta, merr forcë. Ky është rasti si në fushën e fuqisë ekonomike dhe politike. Kjo do të bëhet edhe më e qartë në vitet e ardhshme.

Për disa mund të tingëllojë e çuditshme, por bota nuk drejtohet më nga Perëndimi. Thjeshtë ky është fundi i rrugës për ta. Monopoli i tij i fuqisë globale është shkatërruar. Njerëzimi nuk do ta tolerojë më këtë arrogancë dhe fyerje.

Serbi, Kosovë, mos i zhvendosni ambasadat tuaja në Jeruzalem!

Serbia dhe Kosova kurrë nuk duhet të zhvendosin ambasadat e tyre në Izrael, në Jeruzalem. Ata nuk duhet t’i kufizojnë vendet e tyre në boshtin e përbërë nga SH.B.A., Izraeli, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite. Nuk duhet ta bëjë këtë gabim. Jam i sigurt se njerëzit e tyre mendojnë në të njëjtën mënyrë. Përndryshe, ata nuk do të bëhen asgjë tjetër përveçse një lodër, një kukull në duart e Sh.B.A dhe Izraelit./GazetaImpakt/yenisafak/

 

 

OPINIONE