Pse Algjeria rifuti refrenin përbuzës ndaj Francës në himnin kombëtar

Lidhjet mes Algjerit dhe Parisit u prishën pasi presidenti francez Macron vuri në pikëpyetje vetë ekzistencën e Algjerisë përpara se të kolonizohej.

Në vitin 1986, gati një çerek shekulli pasi Algjeria fitoi pavarësinë, vendi afrikan hoqi një pjesë nga himni i tij kombëtar që kishte komente përçmuese për ish-kolonizuesin e tij Francën.

Në fillim të këtij muaji, presidenti algjerian Abdelmadjid Tebboune rivendosi linjat lidhese me Francën  në ‘Qassaman’ – Betimi – duke urdhëruar që himni kombëtar të ekzekutohej në “formën e tij të plotë”, duke përfshirë segmentin e fshirë më parë.

Kur vendi afrikan fitoi pavarësinë pas 132 vjetësh sundimi brutal dhe shtypës francez, ai miratoi si himnin e tij kombëtar Qassaman, një poemë revolucionare e shkruar me gjakun e tij nga nacionalisti algjerian Moufdi Zakaria në burg.

Himni përfshin vargjet: “O Francë, koha e qortimit ka mbaruar/Dhe ne e kemi përfunduar ashtu si ka mbaruar një libër;/O Francë, kjo është dita e llogarisë/Pra, përgatituni të merrni nga ne përgjigjen tonë!”

Pjesa u hoq nga himni pasi Algjeria kishte shpresuar të përmirësonte marrëdhëniet me Francën, veçanërisht kur kombi i ri i pavarur u përball me një krizë karburanti dhe shpresonte për lëshime ekonomike nga donatorët e huaj.

Tensionet përshkallëzohen

Por tensioni politik  vazhdoi gjatë viteve midis Algjerit dhe Parisit, vetëm për t’u shpërthyer si një incident i madh në fund të vitit 2021 kur presidenti francez Emmanuel Macron bëri komente kontestuese për historinë e Algjerisë.

Në komentet e konsideruara si shumë të pandjeshme, Macron përjetësoi diskursin kolonial dhe vuri në dyshim nëse kombi algjerian ekzistonte përpara dominimit kolonial francez.

Algjeria shpesh shprehte mosmiratimin e historisë koloniale të Francës dhe kërkonte njohjen e përgjegjësisë dhe një falje formale për shkeljet dhe abuzimet e kryera gjatë pushtimit të saj.

Megjithatë, në një intervistë të fundit, Macron e trazoi përsëri ceshtjen, duke thënë: “Nuk më takon mua të kërkoj falje, nuk është kjo për çfarë bëhet fjalë”.

“Algjeria duhet të jetojë”

Për shumë algjerianë – shumë prej të cilëve ishin dëshmitarë të tmerreve të kolonializmit – sundimi francez mbetet pjesa më e errët e historisë së vendit.

Algjeria duroi 132 vjet krime koloniale – torturat, zhvendosjet masive dhe diskriminimi kundër popullit autokton mysliman arabo-berber ishin elementë të zakonshëm të kontrollit francez.

Populli algjerian luftoi ashpër për të drejtat dhe lirinë e tij, duke çuar në një luftë të gjatë dhe të përgjakshme pavarësie. Lufta e zhvilluar për tetë vjet midis 1954 dhe 1962, dëshmoi një luftë të pamëshirshme midis FLN, që përfaqësonte nacionalistët algjerianë, dhe forcave koloniale franceze.

Pas politikave brutale të shtypjes së autoriteteve franceze për të shtypur kryengritjen, lufta arriti kulmin në vitin 1962, kur Algjeria më në fund fitoi pavarësinë e saj  nga Franca.

Ky sfond historik ka lënë plagë të thella dhe efekte të qëndrueshme në shoqërinë algjeriane, dhe plagët e së kaluarës rezonojnë edhe sot. Çështjet dhe ankesat e pazgjidhura vazhdojnë të formësojnë marrëdhëniet dypalëshe midis Algjerisë dhe Francës.

Burimi: TRT, pershtati Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne