Vendi i legjendave, vendi i gjakut: Si u bë Gaza një zonë lufte e përjetshme

Kuptimi i konfliktit aktual kërkon gërmimin në historinë e dhunës dhe të territorit prej dekadash

Nga Roman Shumov, një historian rus i fokusuar në konfliktet dhe politikën ndërkombëtare

Pas sulmit terrorist të Hamasit në Izrael, edhe ata që nuk dinin shumë për problemet e Lindjes së Mesme kanë mësuar për Gazën. Mbështetësit e Izraelit dhe të enklavës palestineze janë të zemëruar dhe akuzojnë anën e kundërt për çnjerëzim. Megjithatë, konflikti izraelito-palestinez vazhdon edhe sot e kësaj dite pikërisht sepse nuk ka një zgjidhje të thjeshtë dhe të qartë të problemit. Fjalët e historianit britanik Thomas Carlyle janë në këtë rast më të përshtatshme se kurrë: “Historia do të vajtojë të gjithë, sepse të gjithë kanë pësuar një fat të hidhur”.

Një trashëgimi e përgjakshme
Historia e qytetit të Gazës daton disa mijëvjeçarë. E vendosur në brigjet e Detit Mesdhe, Gaza ka qenë e banuar që nga koha e faraonëve egjiptianë. Natyrisht, ne jemi kryesisht të interesuar të kuptojmë krizën aktuale, por për ta bërë këtë, do të na duhet ende të kthehemi pas në kohë – në Luftën e Parë Botërore, kur Palestina ishte një cep i largët i Perandorisë Osmane.

Nga fillimi i Luftës së Parë Botërore, kishte një numër të caktuar hebrenjsh që jetonin në Palestinë. Ata përbënin një pakicë, por megjithatë kishin një prani të spikatur në rajon. Në përgjithësi, populli hebre ishte integruar në mënyrë harmonike në komunitetin lokal – ata e kishin banuar tokën që nga kohët biblike dhe për një kohë të gjatë nuk kishte konflikte të mëdha me popullsinë arabe të krahasueshme me krizën moderne.

Ndërkohë, duke reflektuar mbi strukturën e botës pas luftës, Fuqitë e Antantës e kthyen vëmendjen e tyre drejt Lindjes së Mesme. Shumë projekte në lidhje me Lindjen e Mesme ekzistonin në atë kohë, por më i rëndësishmi u propozua nga Ministri i Jashtëm britanik Lord Balfour. Balfour e konsideroi të rëndësishme ndërtimin e një shtëpie kombëtare për hebrenjtë në Lindjen e Mesme.

Pavarësisht deklaratave të tilla, pas Luftës së Parë Botërore, Britania fitoi territore të gjera (praktikisht, koloni) që dikur i përkisnin Perandorisë së rënë Osmane. Territori i Izraelit të sotëm quhej Palestina e Detyrueshme. Pasi kishin marrë kontrollin e këtyre rajoneve, britanikët në përgjithësi favorizuan hebrenjtë, të cilët i konsideronin një “kundërpeshë” ndaj arabëve. Komunitetet dhe emigrantët hebrenj (edhe migrimi inkurajohej) kishin një avantazh ndaj arabëve. Megjithatë, as hebrenjtë dhe as arabët nuk ishin të kënaqur me sundimin britanik. Siç doli, disa dekada të këtij rregulli të pamatur ishin të mjaftueshme për të nxehur tensionet midis dy komuniteteve.

Pas Luftës së Dytë Botërore, u krijua një situatë unike që bëri të mundur krijimin e shteteve hebreje dhe arabe në Palestinë. Duke dashur të heqë dorë nga barra e saj perandorake, Britania iu drejtua disa prej ideve ekzistuese për Lindjen e Mesme. Për më tepër, pas gjenocidit të popullit hebre në Luftën e Dytë Botërore, pretendimet e tyre për një shtet të pavarur ishin plotësisht të justifikuara.

Lindja e Izraelit dhe konfliktet e para
Kufijtë e shteteve të ardhshme arabe dhe hebreje u përcaktuan nga OKB-ja. Megjithatë, projekti doli të ishte një dështim total. OKB-ja fillimisht kishte qëllime të mira – propozoi që pjesët e Palestinës me komunitete të mëdha çifute t’i jepeshin shtetit hebre, ndërsa shteti arab do të merrte tokat ku mbizotëronte popullsia arabe. Meqenëse qyteti i Jeruzalemit ishte i shenjtë për të dy komunitetet, atij iu caktua status i veçantë.

RT

Sigurisht, asnjëra palë nuk ishte e kënaqur me propozimin. Së pari, të dy kombet u shqyen dhe u përbënë tërësisht nga një shpërndarje enklavash. Së dyti, shtetit të ardhshëm të Izraelit iu ndanë territore me hapësirë për rritje. Në dritën e ardhjes masive të pritur të hebrenjve nga Evropa, izraelitëve iu dha më shumë tokë se sa arabëve, të cilëve iu desh të lëviznin. Natyrisht, arabët ishin të zemëruar dhe asnjëra palë nuk donte të kërkonte kompromis. Në vitin 1947 shpërtheu një luftë me qëllim rishikimin e kufijve. Jordania, Egjipti dhe shtetet e tjera arabe iu bashkuan anës së arabëve. Izraelitët luftuan me sukses dhe madje pushtuan disa nga territoret e caktuara nga OKB-ja për arabët. Megjithatë, pjesët e mbetura të Palestinës Arabe nuk u bënë një shtet më vete, por u pushtuan nga kombet fqinje arabe. Jordania mori kontrollin e Bregut Perëndimor të lumit Jordan dhe Gaza u pushtua nga Egjipti.

Nëse Gaza thjesht do të ishte bërë pjesë e Egjiptit, gjërat nuk do të ishin aq keq. Por situata doli të ishte shumë më e keqe. Në vitin 1947, popullsia e Gazës numëronte vetëm 80,000 njerëz. Por refugjatët arabë më pas përmbytën rajonin dhe zona e vogël u detyrua të strehonte deri në 300,000 arabë. Në atë kohë, situata tashmë mund të ishte konsideruar si një fatkeqësi humanitare, pasi njerëzve u mungonin edhe gjërat më elementare.

Ndërkohë, Egjipti nuk e konsideronte Gazën territorin e tij dhe banorët e Gazës nuk mund të merrnin shtetësinë egjiptiane. Egjiptianët thjesht përdorën Gazën si një ‘dash sulmues’ kundër Izraelit. Me ndihmën e Egjiptit, në enklavë u formuan “detashmente fedaine”  grupe besnike, për të zhvilluar luftë guerile kundër Izraelit.

Në të njëjtën kohë, OKB-ja krijoi Agjencinë e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën dhe Punën për Refugjatët Palestinë në Lindjen e Afërt (UNRWA). Kjo organizatë ndihmoi në përmirësimin e jetës në Gaza. Falë përpjekjeve të OKB-së, kampet e refugjatëve filluan të duken më shumë si qytete normale dhe në përgjithësi, jeta në Gaza – edhe pse mbeti e vështirë – u bë më e tolerueshme. Në atë kohë, shumë njerëz mendonin se çështja do të zgjidhej shpejt dhe se statusi i Gazës do të ndryshonte së shpejti.

Njerëz pa shtet
Situata për Gazën ndryshoi shpejt. Në vitin 1967, mosmarrëveshjet midis shteteve hebreje dhe arabe rezultuan në Luftën Gjashtë Ditore, e cila përfundoi me pushtimin e Gadishullit Sinai dhe Gazës nga Izraeli. Në atë kohë, pothuajse 400,000 njerëz jetonin në Gaza, tre të pestat e të cilëve ishin refugjatë.

Izraeli u përpoq të integronte territorin, por me disa kushte. Ashtu si Gazanëve iu refuzuan pasaportat egjiptiane, po ashtu ata nuk mund të merrnin nënshtetësinë izraelite. Politika e Izraelit në Gaza u karakterizua nga mospërputhje. Nga njëra anë, Izraeli ofronte vende pune, dhe kjo ishte jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi rreth gjysma e të gjithë popullsisë punëtore të Gazës punonte në Izrael. Arabët zakonisht mbanin punë të pakualifikuara me paga të ulëta, por ata gjithsesi fitonin më shumë se sa mund të prisnin në Gaza.

Nga ana tjetër, kjo marrëveshje pengoi zhvillimin ekonomik të Gazës. Arabët ishin punëtorë migrantë – dhe kjo dukej se funksiononte mirë, pasi të ardhurat në Gaza po rriteshin. Por në të njëjtën kohë, ekonomia në Gaza ngeci. Të drejtat e punëtorëve arabë nuk mbroheshin në të njëjtën mënyrë si ato të izraelitëve, dhe si qytetarë të një shteti inekzistent, Gazanët mbetën praktikisht në harresë. Popullsia e Gazës u rrit me shpejtësi (si zakonisht, OKB-ja paguante për festën). Situata u ndërlikua nga ndërtimi i vendbanimeve izraelite në Gaza. Në një moment, këto vendbanime zinin deri në një të tretën e brezit tashmë të mbipopulluar. Për më tepër, shumë prej kolonëve adoptuan mentalitetin ‘pushtues’ dhe u sollën në përputhje me rrethanat. Kjo nuk kontribuoi në paqen midis komuniteteve arabe dhe hebreje.

Pas traktatit të paqes Egjipt-Izrael të vitit 1979, të dy vendet vendosën marrëdhënie paqësore dhe kufiri Gaza-Egjipt u hap përsëri. Megjithatë, Egjipti nuk i konsideronte arabët e Gazës si vëllezër të tyre dhe vetëm një pikë kontrolli u vendos në kufi.

RT
Presidenti egjiptian Anwar al-Sadat (L), Kryeministri izraelit Menachem Begin (R) dhe Presidenti i SHBA Jimmy Carter (C) shtrëngojnë duart pas një konference shtypi në Dhomën Lindore të Shtëpisë së Bardhë, më 17 shtator 1978. AFP

Një kohë për të gërmuar
“Ekonomia e tunelit” të Gazës daton në vitet 1980, kur tunelet që çonin në Izrael dhe Egjipt po ndërtoheshin në mënyrë aktive. Sot, ne dëgjojmë për këto tunele kryesisht si infrastrukturë terroriste, por në atë kohë ato u ndërtuan për arsye ekonomike. Tunelet, të cilat janë struktura kryesore me energji elektrike, ajrim, madje edhe shina për karroca, përdoreshin për kontrabandën e mallrave. Shumë prej tyre janë ndërtuar në mënyrë bashkëpunuese – ndërtimi është financuar drejtpërdrejt nga njerëzit dhe mjetet janë mbledhur përmes xhamive. Çdo tunel u bë një ndërmarrje e pavarur tregtare dhe marzhet e fitimit ishin ndonjëherë të pabesueshme – për shembull, një tunel i ri mund të paguante në vetëm një muaj.

Ndërkohë, situata politike po përkeqësohej. Lufta kundër Izraelit u drejtua nga partia Fatah e Jaser Arafatit. Në gjysmën e dytë të viteve 1980 u shfaq Lëvizja Hamas. Ajo u formua mbi bazën e një prej grupeve islamike më radikale dhe më të papajtueshme, Vëllazërisë Myslimane. Hamasi ishte i vendosur të bënte luftë kundër Izraelit dhe ta shkatërronte plotësisht atë.

Në vitin 1987 filloi Intifada e Parë, e njohur edhe si Intifada e Gurit. Arabët nxitën trazira masive civile, sulmuan vendbanimet në Gaza etj. Përplasja ka qenë e ashpër dhe ka rezultuar në shumë viktima. Pasi u shtypën trazirat, reputacioni i Izraelit pësoi një goditje të rëndë.

Në fillim të viteve 1990, Izraeli ra dakord për negociata. Kjo çoi në nënshkrimin e Marrëveshjes së Oslos të vitit 1993, e cila siguroi krijimin e një Autoriteti Kombëtar Palestinez dhe kthimin në projektin e krijimit të një Shteti të ardhshëm Palestinez. Kjo dukej si një zgjidhje e mirë. Izraelitët ia dorëzuan Gazën palestinezëve dhe ndërtuan barriera përgjatë kufirit me enklavën.

Konflikti, megjithatë, nuk mund të zgjidhej plotësisht. Tel Avivi refuzoi të bënte disa lëshime. Arabët dhe hebrenjtë nuk mundën të pajtoheshin për statusin e Jeruzalemit dhe Arafati kërkoi kompensim për refugjatët arabë. Si rezultat, pasoi Intifada e Dytë shumë më e përgjakshme. Palestinezët kryen sulme vetëvrasëse, sulme të përgjakshme dhe lëshuan raketa të bëra vetë në qytete. Izraeli u hakmor në një mënyrë shumë të ashpër dhe si rezultat i konfliktit u vranë rreth 1000 hebrenj dhe 3000 arabë. Megjithatë, Intifada e Dytë nuk preku drejtpërdrejt njerëzit që vuajtën prej saj. Pas konfliktit, një gardh i fortifikuar u ndërtua përgjatë perimetrit të Gazës me vetëm dy pika kontrolli që të çonin jashtë enklavës: njëra në Egjipt dhe tjetra në Izrael. Askush nuk mund të dilte lirisht nga territori, dhe rrugët detare dhe ajrore u bllokuan nga Izraeli.

Ky ishte fillimi i një bllokade të vërtetë. Është e rëndësishme të theksohet se Izraeli e shikonte Gazën si një vatër terrorizmi, por po ashtu edhe Egjipti, i cili gjithashtu bllokoi hyrjen në territorin e tij për banorët e Gazës.

Më e keqja, megjithatë, nuk kishte ardhur ende.
Në vitin 2005, Izraeli u tërhoq plotësisht nga Gaza. Vendbanimet izraelite u çmontuan, Izraeli tërhoqi trupat e tij dhe enklava u izolua. Si rezultat i luftërave dhe bllokadës, standardi i jetesës në Gaza ra. Shumica e banorëve nuk donin të bëheshin kamikazë për hir të xhihadit. Megjithatë, kapaku i kazanit u mbyll fort dhe përmbajtja e tij arriti një pikë vlimi. Në vitin 2006, Hamasi fitoi zgjedhjet në Gaza, por nuk u mjaftua me fitoren që sollën procedurat demokratike. Një luftë civile shpërtheu në Gaza. Partia më e moderuar Fatah u mund, disa nga liderët e saj u larguan nga Gaza dhe disa u vranë. Shteti i dështuar palestinez u nda në Bregun Perëndimor dhe Gaza – jo vetëm gjeografikisht, por edhe politikisht. Ndërsa në Bregun Perëndimor izraelitët dhe arabët gjetën mënyra për të bashkëjetuar së bashku, Gaza ishte plotësisht e izoluar. Shkalla e papunësisë u rrit në 50%, dhe aktivistët e Hamasit – një lëvizje ekstremiste e etur për gjak dhe fanatike – morën pushtet të pakontestueshëm.

E gjithë kjo u shoqërua me sulme terroriste të nisura nga Gaza dhe bombardim të enklavës nga izraelitët. Në atë pikë, çështja e Gazës ishte tashmë jashtëzakonisht e vështirë për t’u zgjidhur.

Një sëmundje kronike
Shumica e njerëzve në Gaza thjesht duan të jetojnë në paqe. Por askush nuk i pyet se çfarë duan. Populli nuk mund të shpëtojë – Egjipti dhe Izraeli i konsiderojnë ata terroristë të mundshëm (dhe është e vërtetë që ka një numër të konsiderueshëm terroristësh të vërtetë në mesin e popullatës). Të gjithë në Gaza janë të detyruar të merren me Hamasin thjesht sepse nuk ka qeveri tjetër, dhe të gjithë kanë miq, të afërm ose të njohur mes terroristëve. Së fundi, për shkak të luftës së gjatë dhe të dhimbshme, njerëzit në të dy anët e gardhit kanë arsye të mjaftueshme për të urryer njëri-tjetrin: Gazanët vuajnë nga bombardimet ndërsa izraelitët vuajnë nga sulmet terroriste. Dhe kjo ka vazhduar për dekada.

Në vitin 2006, militantët nga Gaza rrëmbyen një ushtar izraelit, i cili kaloi disa vite në robëri dhe përfundimisht u shkëmbye me 1000 të burgosur palestinezë, duke përfshirë militantë të fortë. Ndërkohë, raketat e lëshuara nga Gaza vazhduan të fluturonin përtej kufirit. Në këtë pikë, Izraeli miratoi konceptin e ‘kositjes së barit’: pas çdo përshkallëzimi, Izraeli do të bombardonte Gazën për të zvogëluar potencialin luftarak të Hamasit. Ndërmjet viteve 2008 dhe 2009, Forcat e Mbrojtjes izraelite (IDF) kryen Operacionin Cast Lead dhe hynë thellë në Gaza – ushtria pësoi humbje të vogla, por zyrtarisht ishte e suksesshme. Megjithatë, gjërat thjesht u kthyen si më parë. Operacioni tjetër i madh, i quajtur Shtylla e Reve, pasoi në vitin 2012. Në atë kohë, izraelitët i konsideronin sulmet e vazhdueshme në territorin e tyre diçka si një fatkeqësi të pashmangshme. Por gjithashtu, sulmet izraelite në Gaza ishin bërë rutinë.

Gradualisht, izraelitët vendosën Kupolën e Hekurt – një sistem i madh dhe i besueshëm i mbrojtjes raketore që reduktoi shumë dëmin nga granatimet. Një përshkallëzim i ri pasoi në vitin 2014 (Operacioni Shkëmbi i pathyeshëm), gjatë të cilit Izraeli humbi 66 ushtarë dhe disa zona të Gazës u shkatërruan plotësisht nga zjarri i rëndë i artilerisë.

Viktimat e pësuara gjatë operacionit Shkëmbi i pathyeshëm shkaktuan diskutime të nxehta në Izrael. Për një kohë të gjatë pas kësaj, IDF nuk u përpoq të hynte më thellë në enklavë.

Megjithatë, pas betejave të vitit 2014, izraelitët gjetën atë që dukej si një qendër ekuilibri. Iron Dome i mbrojti me sukses nga raketat e lëshuara nga brenda Gazës. I gjithë perimetri i Gazës ruhej nga divizioni i Gazës dhe mbrojtja mbështetej shumë në teknologjinë e avancuar – kamerat dhe frëngjitë e mitralozëve me telekomandë u vendosën përgjatë perimetrit. Në vitet e ardhshme, tensioni në kufi u ul dhe ndjenja e rrezikut midis izraelitëve u zbut. Njësitë e gatshme luftarake u hoqën nga kufiri i Gazës dhe IDF u shndërrua gradualisht në një ushtri në kohë paqeje.

Megjithatë, problemi themelor mbeti. Në anën tjetër të gardhit të ndërtuar nga izraelitët, ishte një enklavë e madhe ku dy milionë njerëz jetonin pa punë, perspektiva të ardhshme apo para, dhe e cila drejtohej nga një organizatë terroriste. Por ndërsa izraelitët po bëheshin më pak vigjilentë, udhëheqësit e Hamasit po i kushtonin vëmendje asaj që po ndodhte në anën tjetër të gardhit.

Më 7 tetor, u bë e qartë se ‘thjesht harrimi’ i Gazës nuk është një opsion. Gardhi kufitar u hodh në erë dhe qindra militantë pushtuan Izraelin.

***

Konflikti arabo-izraelit dhe veçanërisht problemet në Gaza shpesh thuhet se janë rezultat i keqdashjes – qoftë të njërës palë ose të tjetrës. Por në fakt, për më shumë se njëqind vjet fati i Gazës është përcaktuar nga vendime që shpesh dukeshin të arsyeshme dhe njerëzore në atë kohë, por rezultuan qesharake dhe të papërgjegjshme në realitet. Vullneti i keq, paaftësia e qëllimshme, mizoria dhe shovinizmi luajtën të gjitha një rol – por ato nuk ishin ekskluzive për ndonjë palë të veçantë, duke përfshirë udhëheqësit e Izraelit dhe Palestinës. Drama e Lindjes së Mesme tregon qartë se sa e lehtë është të nxjerrësh xhindin e dhunës dhe urrejtjes nga shishja dhe sa e vështirë është ta shtysh atë.

Deri më sot, askush nuk ka arritur ta fusë xhindin përsëri në shishe – edhe pas një shekulli përpjekjeje./RT/GazetaImpakt

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne