nga Morgan Strong.

Sionistët e krishterë arritën që nëpërmjet vendosjes së Mike Pence dhe bashkëbesimtarëve të tyre në Shtëpinë e Bardhë, te fitojnë një ndikim të pabesueshëm mbi shtetin më të fuqishëm në tokë.

Më 18 korrik, zëvendëspresidenti Mike Pence mbajti fjalimin kryesor në samitin vjetor të të krishterëve të Bashkuar për Izraelin (CUFI). E themeluar në vitin 2006 nga pastori John Hagee, një evangjelist nga San Antonio, CUFI pretendon të jetë grupi më i madh pro-izraelit në Shtetet e Bashkuara, me tre milionë anëtarë. Hagee e miratoi Donald Trumpin për president në muajin maj 2016.

Pence premtoi edhe një herë se administrata Trump do të lëvizë ambasadën amerikane në Jerusalem, kësaj here për mbështetësit e krishterë të Izraelit të cilët janë bërë gjithnjë e më të paduruar për premtimet e Trampit ndaj Izraelit, duke sinjalizuar atë që disa analistë e konsiderojnë si një ideologji e re zhvendosje për Shtëpinë e Bardhë.

Zhvendosja ideologjike e Shtëpisë së Bardhë.

“Fjalimi i Penceit shënon një ndryshim thelbësor në gjuhën që Shtëpia e Bardhë ka përdorur historikisht për të artikuluar marrëdhëniet e Shteteve të Bashkuara me Izraelin”, shkroi në Uashington Post Dan Hummel, një shkrimtar në Harvard Kennedy School.

Ky ndryshim themelor është në drejtim të Sionizmit të krishterë, një ideologji që bazon mbështetjen e saj politike për Izraelin në besimin se shteti modern i Izraelit është një manifestim i profecive në Bibël, dhe se fati i Shteteve të Bashkuara është i lidhur profetikisht me Izraelin.

Hummel e përshkruan Pencein si një të “krishterë zionist i flaktë”, i cili shpreh mbështetjen e tij për Izraelin në terma eksplicite profetike. Shfaqja e tij në samitin “sinjalizon një epokë të re të ndikimit të
krishterë sionist në Shtëpinë e Bardhë”.

Pence nuk është i vetëm në përpjekjet e tij për të bindur Trumpin për të përmbushur atë që sionistët e krishterë e konsiderojnë si një profeci biblike. Mike Huckabee, ish-guvernatori i Arkansasit, vajza e tij Sara Huckabee Sanders, tani sekretare e shtypit e Shtëpisë së Bardhë dhe Sara Palin kanë ndikim të madh në administratën Trump dhe janë të krishterë zionistë të flaktë.

Roy Moore nga Alabama, të cilin Trump e miratoi në zgjedhjet e Senatit në Alabama, numërohet në mesin e ketij grupi.

Armagedoni i të krishterëve sionistë

Sionistët e krishterë, që numërojnë rreth 20 milionë në Shtetet e Bashkuara, kanë derdhur miliona dollarë gjatë dekadave të fundit ku kërkojnë një Izrael të zgjeruar. Ata kanë sponsorizuar migrimin e mijëra hebrenjve nga Rusia, Etiopia dhe vende të tjera.

Ata kontribuojnë me miliona në ndërtimin e vendbanimeve të reja në zonat palestineze të okupuara për të strehuar migrantët. “Kalimi në Jeruzalem provon se presidenti ynë i qëndron fjalës,” tha Hagee.

Ai tha gjithashtu disa gjëra të tjera më pak të qarta: “kthimi i Jeruzalemit tek palestinezët do të ishte i barabartë me kthimin te talebanët”. Ai gjithashtu tha se populli hebre do të digjet në ferr në përjetësi, përveç nëse ata braktisin judaizmin dhe kthehen në krishterim pas betejës së Armagedonit.

Kjo është një pjesë e asaj që John Hagee beson, dhe me sa duket edhe ajo që tre milionë pasues të CUFI-t dhe levizjes me 40 milion anëtarë evangjelistë besojnë të paktën ose pjesërisht.


Mendohet se edhe vetë presidenti është pjesë e asaj që Hagee beson. Tek obsesioni i Trumpit me Islamin mund të ketë lidhje dhe ndikim pjesërisht edhe ish-kreu i pikëpamjeve anti-islame pastori i CUFI-t Jerry Falwell.

Ndërmjetësi të ndershme nuk ka më

Më 6 dhjetor, Trump mohoi shprehimisht çdo shpresë për një zgjidhje me dy shtete. “Pas më shumë se dy dekadave të heqjes dorë, ne nuk jemi më pranë një marrëveshjeje të qëndrueshme paqësore midis Izraelit dhe palestinezëve. Prandaj kam vendosur që tani është koha që të njohim zyrtarisht Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit.

Njohja e Jerusalemit si kryeqyteti i vetëm i Izraelit është shumë më tepër se simbolike. Në fakt ai mohon një detyrim më themelor të procesit të paqes, një zgjidhje me dy shtete.

Presidenti Mahmoud Abbas i Autoritetit Palestinez e ka pranuar po aq shumë. Palestinezët tani janë të bindur se Shtetet e Bashkuara kurrë nuk mund të jenë një ndërmjetës i ndershëm, ose moderator neutral, megjithëse Shtetet e Bashkuara kurrë nuk kanë qenë një moderator i vërtetë i paanshëm.

Ndikimi i madh politik i Izraelit në Shtetet e Bashkuara ka bërë që marrëdhëniet e ndershme të jenë të pamundura dhe se dystandartizimi tani është qartë i dukshëm. Abbas tha në një takimi ndërkombëtar muajin e kaluar se Shtetet e Bashkuara ishin të papërshtatshëm për të ndërmjetësuar në konfliktin e Lindjes së Mesme, duke shënuar një zhvendosje të madhe politikash pas dekadash që kaloi në gjykimin e vullnetit të mirë amerikan.

Abbas njoftoi zhvendosjen, e cila erdhi si përgjigje ndaj deklaratës së Trumpit mbi Jeruzalemin, në një samit të liderëve myslimanë që dënuan masën e Shteteve të Bashkuara dhe kërkuan njohjen botërore të një shteti palestinez me kryeqytet Jeruzalemin lindor.

Më 21 dhjetor, Asambleja e Përgjithshme e OKB votoi për të dënuar vendimin e Trumpit për Jeruzalemin. Pothuajse të gjitha shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara e dënuan pavarësisht nga kërcënimet amerikane për ndërprerje financimesh.

Kjo na sjell një mbyllje të menjëhershme të procesit të paqes nëpërmjet përpjekjeve të suksesshme të Jared Kushnerit, dhëndrit të Trumpit dhe këshilltarit të lartë, që i kërkon palestinezëve pranimin e kapitullimit të plotë ndaj kërkesave të Izraelit. Familja Kushner ka kontribuar miliona për vendbanimet izraelite në Bregun Perëndimor.Përfundimi i objektivit të tij është të refuzojë çdo zgjidhje për palestinezët.

Kthimi i Mesisë

Një çështje kritike për sionistët e vijës së ashpër dhe aleatët e tyre të krishterë është vendndodhja e rrënojave të Tempullit të parë dhe të dytë hebre nën kompleksin e xhamisë el-Aksa, vendi i tretë më i respektuar i Islamit. Një parim themelor i teorisë së krishterë sioniste është që një tempull i ri të ndërtohet mbi rrënojat e vjetra.

Palestinezët besojnë se gërmimet arkeologjike izraelite nën kompleksin e xhamisë Aksa për të ndërtuar një tempull të ri përbëjnë një kërcënim për xhaminë. Sionistët e krishterë janë të bindur që kjo bëhet për të përmbushur profecitë. Ata besojnë se sapo të përfundojë ndërtimi i tempullit të ri, kthimi i Mesisë do të jetë i pashmangshëm.

Shpresa e vetme për palestinezët është një përfshirje graduale e popullsisë palestineze e Bregut Perëndimor dhe Gazës në atë që të bëhet një entitet i vetëm, Izrael. Një rezultat me pak gjasa. Izraelitët kurrë nuk do të pranojnë shtetësinë për palestinezët dhe as për të krishterët, as të drejtën e votës, në atë që sipas Netanjahut shpallet si shteti hebre.

Netanjahu, për nga bindja është i palëkundur se ai është zgjedhur nga zoti për të udhëhequr popullin hebre. Eyal Arad, një ish-këshilltar i lartë politik, tha: “Kryeministri ka një nocion messianik për veten, si personi i zgjedhur për të shpëtuar popullin hebre nga holokausti i ri”.

Ai duhet të nxitojë, pasi tani gjendet nën hetimin e tij të katërt për korrupsion dhe keqpërdorim të detyrës.

Pence është po aq i bindur për zgjedhjen e zotit. Fragmenti i tij i preferuar biblik, të cilin ai shpesh e citon është: “Sepse unë i di planet që kam për ju, thotë Zoti, kam plane që të përparoni dhe të mos dëmtoheni, plane shprese për të ardhmen”.

Pence është ambicioz përtej mungesës së tij të dukshme të kredencialeve dhe dështimeve të tij politike si guvernatori i Indianas. Pence “e bëri të qartë” për Komitetin Kombëtar Republikan që ai ishte i gatshëm të merrte vendin e Trumpit si kandidati GOP-it për president në tetor 2016.

Një president i vërtetë ungjillor?

Verën e kaluar, New York Times raportoi se Pence dukej se po përgatitej për një ofertë presidenciale. Pence e hodhi poshtë me forcë këtë histori. Shtetet e Bashkuara mund të përfundojnë me një president të vërtetë ungjillor. Ajo që është shqetësuese nuk është se Pence beson në zot, por atij i duket se zoti beson në të.

Studiuesit kryesorë biblikë e konsiderojnë tekstin biblik si alegorik. Sionistët e krishterë besojnë në një interpretim të drejtpërdrejtë të tekstit të librit të Zbulesave.

Lëvizja e krishterë sioniste megjithatë nuk është një fenomen i kohëve të fundit. Ka pasur më shumë se një shekull përpjekjesh për ta rikthyer Izraelin në një lavdi të madhe biblike. Në vitin 1600 mbreti Xhejms sugjeroi se “Fundi i Ditëve” do të zhvillohej në Palestinë.

Ai besonte, siç besojnë tani sionistët e krishterë, që fiset hebraike duhet të ribashkohen dhe të kthehen nga diaspora, kështu që beteja përfundimtare mes forcave të së keqes dhe mesisë të ndodhë në Armagedon.

Një tjetër deklaratë Belfur

Lord Belfouri, sekretari i jashtëm britanik dhe kryeministri David Lloyd Gjergj, ishin të dy simpatizues ndaj sionizmit të krishterë. Në vitin 1917, tre vjet para se Lidhja e Kombeve t’i jepte Britanisë mandatin mbi Palestinën, Belfour i shkroi lordit Rothsçilld, familjes bankare hebreje jashtëzakonisht të pasur dhe një përkrahëse e hershme e cionizmit, se “Qeveria e Madhërisë së Tij e konsideron favorizimin e themelimit në Palestinë të një shtëpie kombëtare për popullin hebre dhe do të përdorë përpjekjet më të mira për të lehtësuar arritjen e këtij objektivi “.

Shteti i Izraelit mund të mos krijohej pa Deklaratën e Belfourit. Kur Shtetet e Bashkuara e njohën Jeruzalemin si kryeqytetin e Izraelit, ne e bëjmë këtë të paktën pjesërisht që të thërrasim Mesian dhe të fillojmë përgatitjet për betejën në Armagedon.

Kjo është ajo që besojnë sionistët e krishterë. Bibla na tregon se Jezusi do të kthehet për ti rregulluar të gjitha.

Muslimanët, hebrenjtë, budistët, hindusët, shintët, animistët, voodooistët, katolikët, agnostikët dhe ateistët, etj. Do të konvertohen në legionet e krishtera sioniste të zotit. Mesia, Jezu Krishti do të mbizotërojë dhe do të shkatërrojë çdo të keqe që ndodh. Ai do të asgjësojë anti-Krishtin dhe hordhinë e tij barbare, që përfshin rusët dhe ai, Jezui do të mbretërojë si mbret në tokë për një mijë vite dhe bollëk.

Por së pari ata besojnë se Izraeli i lashtë duhet të formohet i plotë dhe pa heretikët e bindjeve fetare, për të përmbushur profecinë biblike të kthimit të Krishtit në tokë.

Izraelin biblik

Megjithatë ardhja e dytë nuk u pëlqen izraelitëve sipas liturgjisë së krishterë sioniste. Izraeli për fat të keq nuk do të jetë më. Izraeli do të shkatërrohet gjatë këtij apokalipsi.

Sipas besimit të tyre, Jezui i shqetësuar se hebrenjtë nuk e konsideronin atë si Mesia, do ti vrasë të gjithë hebrenjtë që refuzojnë të konvertohen në krishterim, apo më saktësisht në sionizmin e krishterë. Jezusi me sa duket nuk është më ai që të kthen njeren faqe kur i godet tjetrën.

Nëse besoni ndryshe, se profecitë biblikë të interpretuara nga sionistët e krishterë janë çmenduri, jeni një shumicë e pandihmuar. Sionistët e krishterë nëpërmjet pozicionimit të Mike Pence dhe bashkëbesimtarëve kane fituar në Shtëpinë e Bardhë, mbi shtetin më të fuqishëm në tokë, një ndikim të pabesueshëm.

Ata besojnë se vetëm apokalipsi do ta pastrojë botën dhe se Shtetet e Bashkuara do të jenë instrumenti që do sjelli zemërimin e zotit. Burimet e mëdha dhr fuqia ushtarake e Shteteve të Bashkuara është pjesë e planit hyjnor për të sjellë Apokalipsin.

Trump do të bëjë të gjithcka për të inkurajuar besnikërinë e verbër të trashëguar. Partia Republikane mbështetet shumë tek sionistët e krishterë, si për para ashtu edhe për vota. Ata kanë një efekt të thellë në drejtimin e partisë, edhe pse partia tani duket më shumë teokratike sesa politike.

Sionistët e krishterë kanë më shumë gjasa të votojnë; ata numërojnë mbi njëzet milionë, dhe janë kontribues bujarë. Ata janë baza e kësaj teokracie të re republikane.

Ata nuk duan paqe me palestinezët. Palestinezët nuk kanë vend në Izraelin biblik. Sionistët e krishterë duan që palestinezët të ikin dhe keshtu ta pastrojnë mbretërinë e sapolindur të Izraelit dhe të fitojnë përjetësinë e tyre të lumturisë në parajsë./middleeasteye/Gazeta Impakt

73