Greta Thunberge flet për ndryshimin e klimës

Nga Graham Dockery

A ju mbushin fjalët Greta Thunberge për ndryshimin e klimës me ankth dhe frikë? Nëse po, atëherë kjo është çështja. Thunberg dhe të gjithë eko-kulturistët modernë fjasin të njëjtat gjëra, dhe frika është taktika e tyre më e efektshme.

Në Samitin e KB për Aksionin e Klimës, 16-vjeçarja Thunberg mbajti një fjalim pa frymë, duke i ndëshkuar të rriturit që kanë vjedhur “ëndrrat” dhe “fëmijërinë” e saj duke mos arritur të ndërmarrin veprime të mjaftueshme agresive kundër klimës që po ndryshon.

“Ne jemi në fillimin e një zhdukjeje masive, dhe gjithçka për të cilën mund të flisni është paraja dhe përrallat e rritjes së përjetshme ekonomike. Si guxoni! ”, Bërtiti ajo, mes zërit që i dridhej dhe lotëve.

Që kur ajo vazhdoj të punoj për famë në Suedi Thunberg ishte në turne nëpër korridoret e pushtetit në botë. Duke u paraqitur në forume ekonomike, parlament dhe së fundmi në Capitol Hill, përmbajtja e fjalimeve të Thunberg është gjithmonë e njëjtë: ajo që ne po bëjmë për planetin nuk është aspak i mirë, dhe fundi është afër.

“Unë dua që ju të veproni sikur shtëpia është në zjarr,” u tha ajo forumeve ekonomikë në botë në Davos në janar, duke u kërkuar atyre “të ndiejnë frikën që ndiej çdo ditë.” “Ne ndoshta nuk kemi as të ardhme më, “u tha ajo ligjvënësve britanikë në prill. Dhe kështu me radhë në çdo paraqitje, dhe denoncime të denjësishme në mediat e botës.

Retorika emocionale, e nxitur nga frika e Thunberg është kritikuar nga shkencëtarët e klimës, politikanët dhe ekspertët konservatorë. Ndërsa Thunberg i tha Kongresit javën e kaluar që të “dëgjojë shkencëtarët”, edhe shkencëtarët e Panelit Ndërqeveritar të KB për Ndryshimin e Klimës u ngritën në këmbë, me një thënie se ngritja e temperaturës e parashikuar nga Thunberg thjesht nuk “do të ndjehet si Armageddon nga shumica dërrmuese e adoleshentëve që janë në grevë sot”.

Por zgjatja është qëllimshme.Nëse Thunberg është predikuese, atëherë Bibla e saj mund të jetë një punim i vitit 2016 nga aktivistja e klimës dhe themeluesja e Mobilizimit të Klimës Margaret Klein Salamon me titull “Drejtimi i mënyrës publike në urgjencë: Paraqitja e lëvizjes së urgjencës së klimës”.

“Imagjinoni sikur ka një zjarr në shtëpinë tuaj”, hapet fjalimin (tingëllon e njohur?). Nga atje, Solomoni argumenton se vetëm frika dhe stresi mund të na motivojnë të zgjidhim problemet e planetit tonë. “Qëllimi i lëvizjes klimatike është që ta udhëheqë publikun nga mënyra” normale “në një gjendje emergjente,” vazhdon ajo, duke besuar se vetëm kur jemi të frikësuar mund të veprojmë me vendosmëri.

Por jo të gjithë reagojnë ndaj frikës me vendosmëri. Salamoni e pranon këtë, duke theksuar se pafuqia, paniku dhe çrregullimi i stresit post traumatik janë të gjitha përgjigjet e zakonshme për një emergjencë. Ashtu si disa individë do të ngrihen në këtë rast, të tjerët do të mbeten të bllokuar në “ankth”, “shqetësim” dhe “apati”.

Ky dëm kolosal tashmë është i dukshëm. Aktivistja e të rinjve Jamie Margolin, e cila iu drejtua Kongresit përkrah Thunberg, tha se shokët e saj të klasës vuajnë nga ankthi dhe nga një “formë e çuditshme e mohimit”, ku ata vënë në pikëpyetje qëllimin për të bërë ndonjë plan për të ardhmen. Disa, nën sloganin #NoFutureNoChildren, janë duke u zotuar të mos ketë lindshmëri derisa qeveria të zgjidhë këtë problem.

Psikologët britanikë paralajmëruan javën e kaluar që fëmijët po paraqesin “eko-ankth”, ndërsa në SH.B.A., aktivistët kanë mbajtur terapi në grup dhe “shërim” për protestuesit tejkaluar me “ndjenjat e tyre të dëshpërimit, depresionit dhe ankthit”.

Task Forca e Veprimit të Financave të Përziera, e përbërë nga 50 gjigandë financiarë përfshirë HSBC, JP Morgan Chase dhe Citi, është edhe më e qartë, duke bërë thirrje për një “shtresë qeverie dhe kapitali filantropik”, pasi që ka “fitime që duhen pasur” në “klimën, sektorë të lidhur … në tre rajone, përfshirë Amerikën Latine, Azinë dhe Afrikën”.

Thënë thjesht, gjigandët financiarë dëshirojnë që pensionet dhe taksat tuaja të mbështesin investimet e tyre. Greta Thunberg dhe Lëvizja e Urgjencës së Klimës po ju paralizojnë nga frika, dhe me vetëdije ose pa njohuri ndihmojnë interesat e megave të pasur të botës.

Të njëjtët aktivistë që bëjnë thirrje për organizime kolektive dhe taksa ndëshkuese ndaj taksapaguesve perëndimorë po mundësojnë një racë të re të kapitalizmit të gjelbër, atë që do të bëjë një seleksionim të pasur, me të vërtetë të pasur, ndërsa pjesa tjetër prej nesh i zhduk hamburgerët pa mish dhe u paguajnë politikanëve të tyre taksa

Ne duhet të kemi frikë nga ndryshimi i klimës sonë, por gjithashtu duhet të kemi frikë nga ziliqarët me qëllime të mira./gazetaimpakt/rt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne