Hamasi: Nga Intifada e Al-Aksa në Përmbytjen e Al-Aksës

Nga Sammy Ismail
Burimi: Al Mayadeen

Çdo simpatizant i çështjes palestineze duhet të njohë përshtatshmërinë e vendimit të popullit palestinez për të rezistuar dhe për të arritur çlirimin. Solidariteti nuk ka të bëjë me keqardhjen e palestinezëve për vuajtjet e tyre të rënda, por me nderimin e vullnetit të tyre për t’i rezistuar shtypësve të tyre.

Hamasi: ngrihet si pararoja ushtarake në Palestinë

Hamasi, që fjalë për fjalë përkthehet në “entuziazëm” në arabisht, është një akronim për Lëvizjen e Rezistencës Islame (حركة المقاومة الإسلامية). Rrënjët e lëvizjes vijnë tek themeluesi Sheikh Ahmed Yassin, një klerik dhe aktivist palestinez, i lidhur me Vëllazërinë Myslimane, i cili mbikëqyri punën e bamirësisë në Bregun Perëndimor dhe Gaza në vitet 1960.

Hamasi, megjithatë, nuk u institucionalizua si një organizatë politike deri në Intifadën e Parë në 1987. Kryengritja e trazuar popullore e Intifadës së Parë ishte momenti themelues për Lëvizjen e Rezistencës Islamike. Hamasi u radikalizua vazhdimisht nga krimet e përsëritura të kryera nga makina e luftës izraelite. Paralelisht, grupi u bë më i popullarizuar në mesin e masave palestineze përmes programeve të tij të mirëqenies dhe aktivizmit.

Në vitin 1993, pasi udhëheqësi i PLO-së, Yasser Arafat, nënshkroi marrëveshjen e paqes që njihet si Marrëveshja e Oslos, Hamasi u bë edhe më i popullarizuar në kurriz të Fatahut në mesin e popullit palestinez, pasi u pa si i palëkundur dhe i përkushtuar për çlirimin përmes luftës së armatosur.

Në periudhën që çoi në Intifadën e Dytë, Hamasi u bë më radikal dhe kështu u bë më i popullarizuar në mesin e popullit palestinez ndërsa Fateh (PLO) u bë më pacifist dhe kështu u bë më pak i popullarizuar. Hamasi ngadalë u konsolidua si pararoja e rezistencës palestineze.

Gaza: Pika e Rezistencës së Arkimedit
Çlirimi i Libanit të Jugut në vitin 2000 shënoi një moment vendimtar në historinë e luftës arabe kundër sionizmit. Katër muaj pas së cilës, Intifada e Al-Aksa (Intifada e dytë) filloi të lulëzonte në Palestinë. Fitorja e rezistencës islame në Liban ringjalli entuziazmin arab kundër kolonializmit izraelit. Intifada e dytë zgjati deri në vitin 2005 duke rezultuar në çlirimin e Gazës. Edhe një kryeministër po aq ekstremist sa Ariel Sharon u detyrua të miratonte “Ligji për Zbatimin e Planit të Shkëputjes”, i cili në mënyrë efektive neutralizoi të gjitha vendbanimet izraelite dhe praninë e IOF në Gaza.

Çlirimi i Libanit jugor pas një lufte të zgjatur rezistence, çlirimi i Gazës pas Intifadës 5-vjeçare dhe kotësia e Marrëveshjeve të Paqes së Oslos i dëshmuan popullit palestinez se lufta e armatosur është i vetmi mjet praktik për çlirimin: rritja e popullaritetit të Hamasit. . Kjo u dëshmua nga zgjedhjet legjislative të vitit 2006, të cilat e konsoliduan Gazën si bastionin e rezistencës.

Gjatë viteve, okupimi izraelit ka zhvilluar fushata agresioni kundër Gazës për të minuar infrastrukturën e rezistencës në atë që është quajtur një strategji e “kositjes së kredisë”, dhe pa dyshim rezistenca kishte shtuar aftësitë e saj për të destabilizuar regjimin pushtues.

Lufta e Parë e Gazës 2008-2009
Lufta e vitit 2012 (i quajtur Operacioni Returning Echo nga izraelitët)
Operacioni Al-Asf Al-Maakool në 2014 (i quajtur Operacioni Protective Edge nga izraelitët)
Seif Al-Kuds 2021
Uniteti i Fushave të Betejës 2022
Përmbytja e Al-Aksa 2023
Kur studionte lëvizjen konstante dhe të ndërlikuar të universit, fizikani i lashtë grek Arkimedi përcaktoi se nëse ai mund të gjente të paktën një pikë fikse, ai do të ishte në gjendje të lëvizte universin. Ky tropik filozofik rezonon thellë kur studion politikën e Gazës. Gaza u bë pika e Arkimedit të rezistencës palestineze për çlirimin e Palestinës.

Që nga viti 2006, Gaza është bërë njëkohësisht shpata dhe mburoja e çështjes palestineze: duke u përpjekur pa pushim për çlirimin e kombit, tokës dhe shenjtërive palestineze, ndërkohë që vuan nga bllokada e ashpër e okupimit dhe fushatat e përsëritura të agresionit.

Që nga 7 tetori, Hamasi zëvendësoi shpejt Rusinë si obsesioni i ri i makinës së propagandës perëndimore. Duke luajtur sipas linjave McCarthytic, mediat perëndimore dhe politikanët nxituan të komplimentonin Forcat pushtuese izraelite me një fushatë të ndyrë demonizimi për të prodhuar pëlqimin për gjenocid në mesin e publikut perëndimor.

Duke filluar nga keqinformimi dhe rrotullimi i fakteve deri te gënjeshtrat e drejtpërdrejta, narrativat perëndimore kishin dy objektiva kryesore:

  1. duke mbledhur mbështetje për makinën e luftës izraelite
    2. duke parandaluar mbështetjen për rezistencën palestineze

Disa platforma mediatike propaganduan paturpësisht narrativa ekstremiste që e përshkruanin rezistencën palestineze si “terroristë irracionalë antisemitë të motivuar thjesht nga urrejtja e tyre për popullin hebre dhe të dëshpëruar në zhdukjen e tyre”. Por shumica e narrativave mbanin një lloj nuance për t’u bërë thirrje audiencës më të gjerë: për të siguruar që publiku, së paku, të kundërshtojë rezistencën palestineze edhe nëse ata nuk e mbështesin “Izraelin”.

Orientalizmi: Reduktimi i ISIS
Narrativa më popullore ishte identifikimi i Hamasit me ISIS-in për ta delegjitimuar atë si një lëvizje nacionalçlirimtare për shkak të adoptimit të një ideologjie islamike.

Pikat e tilla të të folurit nuk kanë asnjë linjë arsyetimi kuptimplotë dhe propagandohen për hir të lidhjes së Hamasit me organizatat terroriste (si ISIS) dhe jo lëvizjet çlirimtare në diskursin e përgjithshëm politik.

Hamasi është një lëvizje çlirimtare indigjene që adopton parime dhe estetikë islame të ngjashme me mënyrën se si lëvizja çlirimtare irlandeze në vitet 1860 adoptoi parimet dhe estetikën katolike.

“Palestina është një tokë statusi i së cilës është ngritur nga Islami, një besim që e vlerëson atë, që frymëzon përmes saj shpirtin dhe vlerat e saj të drejta dhe që hedh themelet për doktrinën e mbrojtjes dhe mbrojtjes së saj”, preambula. thuhet në dokumentin e Hamasit të vitit 2017 për parimet dhe politikat e përgjithshme.

Në dokument, Hamasi e përcakton veten si një lëvizje islamike nacionalçlirimtare që lufton kundër një regjimi kolonial racist për të gjithë palestinezët e të gjitha feve dhe kulturave.

“Hamasi beson dhe i përmbahet, menaxhimit të marrëdhënieve të tij palestineze në bazë të pluralizmit, demokracisë, partneritetit kombëtar, pranimit të tjetrit dhe miratimit të dialogut. Qëllimi është të forcojë unitetin e radhëve dhe veprimin e përbashkët për të përmbushur qëllimet kombëtare. dhe të përmbushë aspiratat e popullit palestinez.

Në “Lufta e klasave: Një histori politike dhe filozofike”, marksisti italian Dominoquo Losurdo shpjegon se, historikisht, klasat e shoqërisë arritën vetëdijen fillestare të çështjes kombëtare nëpërmjet fesë: se ishte përmes idiomave dhe perspektivave fetare që njerëzit u ndërgjegjësuan për realitetin. kontradikta materiale. “Marksi dhe Engelsi shmangën me kujdes likuidimin pa dallim të lëvizjeve të frymëzuara nga feja. Përkatësia fetare mund të përjetohet shumë intensivisht dhe të mobilizohet në mënyrë efektive në trazirat politike dhe historike, por nuk është shkaku kryesor i një konflikti të tillë” (Losurdo, 2016).

Ndryshe nga Hamasi, grupet si Al-Kaeda dhe ISIS adoptojnë një version të shtrembëruar të Islamit: ata janë tekfiristë (d.m.th. ata caktojnë këdo që nuk i pranon besimet e tyre të shtrembëruara si të pafe që duhet vrarë).

Apologjetët izraelitë sot nxjerrin në pah referenca për ISIS-in dhe Al-Kaedën për të mbledhur mbështetje për makinën e tyre të luftës, kur SHBA-ja, sponsori dhe zotëruesi i pushtimit izraelit, kishte luajtur një rol udhëheqës në kultivimin e ideologjisë së ISIS dhe Al-Kaedës së pari në Afganistan, pastaj Iraku dhe më vonë Siria.

Hilary Clinton zbuloi në mënyrë të famshme se SHBA kishte “eksportuar vehabizëm nga Arabia Saudite në Afganistan për të përmbysur dhe rekrutuar në mënyrë ideologjike myslimanë nga e gjithë bota për të luftuar qeverinë socialiste në Afganistan dhe Ushtrinë Sovjetike.”

Për më tepër, duke varfëruar Irakun me sanksione, duke bombarduar vendin dhe duke shpërbërë ushtrinë, SHBA-të krijuan terrene për terrorizëm. ISIS lindi nga Al-Kaeda në Irak, ku masakroi të krishterët, myslimanët dhe të tjerët irakianë nën kujdesin e pushtimit amerikan.

Në Siri, SHBA kultivoi në mënyrë aktive grupe takfiriste, si Al-Kaeda dhe ISIS, si ushtarë të besueshëm në këmbë në luftën e tyre për ndryshimin e regjimit. Këto grupe ishin infiltruar edhe në Liban, ku kryen sulme vetëvrasëse me bomba kundër qendrave sociale në periferi të Bejrutit.

Sot, simpatizantët sionistë guxojnë të nxjerrin në pah “kërcënimin e ISIS”, kur ISIS rastësisht u mbyll në beteja vdekjeprurëse me të gjithë armiqtë e tyre në rajon, ndërsa vendbanimet e tyre dhe regjimi kolonial u kursyen rastësisht nga çdo sulm i ISIS.

Për më tepër, ish-shefi i Mossad-it, Efraim Halevy pranoi publikisht gjatë një interviste televizive se “Izraeli” ofroi trajtim për luftëtarët e lidhur me Al-Kaedën nga Siria sepse ishte në përputhje me interesat e tyre gjeopolitike.

Tjetërsimi i Hamasit nga Palestina
Një grup tjetër narrativash synon të diskreditojë Hamasin si një lëvizje nacionalçlirimtare duke e ndarë atë nga populli palestinez.

Tregime të tilla ishin të zakonshme në mesin e atyre që paraqiteshin si solidarë me popullin palestinez dhe kritik ndaj agresionit izraelit.

Argumenti i ndarjes së Hamasit nga vullneti i popullit palestinez paraqitet si një mënyrë e tretë e zgjuar. Ky argument e nxjerr legjitimitetin e tij nga dënimi i Hamasit, jo nga këndvështrimi i interesit të “Izraelit”, por nga interesi i supozuar i popullit palestinez. Objektivi i këtyre tregimeve është të parandalojë mbështetjen për rezistencën midis perëndimorëve simpatikë ndaj kauzës palestineze (që rrjedhimisht është ekuivalente me mbështetjen e pushtimit, por me një paketim moralist).

“Hamasi nuk përfaqëson popullin palestinez,” tha presidenti francez Emanuel Macron më 24 tetor gjatë një devijim në Ramallah pas takimit me zyrtarët izraelitë dhe premtimit për mbështetje të vendosur për luftën izraelite në Gaza në atë që ai e përshkroi si “luftë kundër terrorizmit”.

Pika e të folurit e Macron, e cila ka pasur jehonë në disa narrativa, synon të largojë Hamasin nga Palestina për të minuar arsyen e tij të ekzistencës si një lëvizje nacionalçlirimtare palestineze.

Treguesi më i menjëhershëm i mbështetjes popullore të Hamasit, si një fraksion palestinez i angazhuar kundër luftës së armatosur, ishin zgjedhjet legjislative të vitit 2006 në Gaza, në të cilat Hamasi fitoi me një pjesëmarrje prej 77%. Zgjedhjet u vlerësuan si “të hapura dhe të kontestuara në mënyrë të drejtë” nga Misioni i Vëzhguesve të BE-së, pjesë e të cilit ishte edhe Franca e Macron.

Mbështetja popullore e Hamasit shtrihet edhe në Bregun Perëndimor. Qendra e mendimit CFR (Këshilli për Marrëdhëniet me Jashtë) me bazë në Uashington pretendon se presidenti palestinez Mahmoud Abbas ka menduar të shtyjë pafundësisht zgjedhjet në Bregun Perëndimor për të parandaluar një kontroll të Hamasit. Një sondazh i kryer nga Qendra Palestineze për Kërkimin e Politikave dhe Anketave (PCPSR), e cituar nga CFR, tregon se më shumë se gjysma e palestinezëve në Gaza preferojnë udhëheqjen e Hamasit për të marrë presidencën mbi PLO.

Hamasi nuk është një organizatë aliene e hedhur me parashutë mbi popullin palestinez. Hamasi është një lëvizje popullore që është bashkuar organikisht në Palestinë. Është popullor mes masave palestineze pikërisht sepse ka zgjedhur rrugën e rezistencës së armatosur. Aktiviteti i rezistencës së Hamasit pasqyron vullnetin e palestinezëve, për të cilët është bërë gjithnjë e më e qartë se nuk mund të ketë çlirim nga pushtimi, përveçse nëpërmjet rezistencës së armatosur, pavarësisht sa të rënda mund të jenë kostot e saj të menjëhershme.

Kushdo që është dashamirës për çështjen palestineze duhet të njohë përshtatshmërinë e vendimit të popullit palestinez për të rezistuar dhe për të arritur çlirimin. Solidariteti nuk ka të bëjë me keqardhjen e palestinezëve për vuajtjet e tyre të rënda, por me nderimin e vullnetit të tyre për t’i rezistuar shtypësve të tyre./GazetaImpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne